Održana je 18. sjednica Izvršnog odbora Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske

Održana je 18. sjednica Izvršnog odbora Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske

18. sjednica Izvršnog odbora Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (IO SSKH) održana je 11. veljače 2022. godine u prostorijama Ureda SSKH u Zagrebu , Zlatarska 14 sa početkom u 10.00 sati. Prisustvovali su članovi IO SSKH: Mario Banovac, Vinko Fabijan, Dražen Falica, Davor Gotal, Ljiljana Hamedović, Baldo Kovačević, Mario Leljak, Robert Maršanić, Vlaho Radičević, Zdravko Stoilković, Bruna Vlašić-Jakovčić, Vladimir Zadravec, Jasna Požar . Prisustvovali su i Vesnica Bušić – predsjednica Nadzornog odbora (NO) SSKH i Slobodan Kapor – tajnik i pravni savjetnik SSKH. Na sjednici je jednoglasno usvojen zapisnik 17. sjednice Izvršnog odbora SSKH koja se održala 10. prosinca 2021. godine u Zagrebu. 

Baldo Kovačević je ukratko konstatirao poboljšanje aktivnosti dostave financijskih izvješća po podružnicama te iznosi podatke po županijama koje je pripremila Emira Silić iz Odjela računovodstva i financija SSSH, te zahtjeva veći angažman oko dostave onih koji to još nisu. Predsjednik Baldo Kovačević podsjeća da je 2022.godina izborna godina u SSKH za izbor povjerenika po podružnicama, gradskih i županijskih povjerenika kao i za sva statutarna tijela SSKH. Sukladno navedenom predlaže hodogram izbornih aktivnosti, dogovoren uz suglasnost potpredsjednika SSKH Davora Gotala i predsjednice NO SSKH Vesnice Bušić na prethodno održanom sastanku (Robert Maršanić bio je opravdano odsutan). Predlaže da se 9. izborna skupština SSKH razdvoji od redovitih sindikalnih susreta, te da se isti održe tijekom listopada 2022.godine, odnosno izborna skupština 30. rujna 2022.g. u prostorijama SSKH u Zagrebu, što bi u svakom slučaju bilo prihvatljivije zbog organizacijske i financijske strane, a sindikalni susreti okvirno 15. listopada 2022.g. na Plitvičkim jezerima, zbog povoljnijih cijena izvan sezone. Nakon izbornih aktivnosti i kod većine drugih udruženih sindikata, planiran je i 9. Kongres SSSH, najvjerojatnije od 1. do 3. prosinca 2022. godine u Tuheljskim Toplicama.

Baldo Kovačević predlaže i da se planira izvanredna skupština SSKH i sjednica GO SSKH 8. travnja 2022.g. (ili 22. travnja 2022.g. kao rezervni termin) radi rasprave o završnom računu, donošenja odluke o raspisivanju izbora za statutarna tijela i rasprave i usvajanja izmjena i dopuna Statuta SSKH.

Nastavno iznesenom, Baldo Kovačević predlaže da se redoviti izbori po podružnicama održe tijekom ožujka i travnja 2022.g. Prethodno će se uskladiti i pojednostaviti obrasci održavanja izbornih skupština kako se nepotrebni podaci ne bi morali navoditi i duplirati. Svibanj i lipanj 2022.g. predviđen je za izbore na gradskoj i županijskoj razini, a konačni raspored pojedinih županijskih skupština, utvrdit će se definitivno do naredne sjednice IO SSKH kako bi se osigurala prisutnost tajnika i/ili predsjednika SSKH na istima i izbjeglo preklapanje termina izbornih skupština. Na izbornim skupštinama svih podružnica poželjno je prisustvovanje županijskih povjerenika, a u većim podružnicama (više od 50 članova) po prethodnom pozivu i zavisnosti od prethodno utvrđenih obveza, moguća je i prisutnost tajnika i/ili predsjednika SSKH. Cjelokupni hodogram razrađenih izbornih aktivnosti biti će prethodno dostavljen povjerenicima, nakon dostave prijedloga termina od strane županijskih povjerenika SSKH. One podružnice koje su već napravile izbore u prethodnoj kalendarskoj godini od predloženog termina redovitih izbora, ne moraju održavati redovite izbore prema utvrđenom hodogramu.

Nakon kraće rasprave donesena je odluka o održavanju izbora po podružnicama od 1. ožujka do 30. travnja 2022.g. i izbora za županijske povjerenike SSKH od 1. svibnja do 30. lipnja 2022.g. Zadužuje se tajnik i pravni savjetnik SSKH Slobodan Kapor za izradu i dostavu obrazaca izborne dokumentacije prema podružnicama i županijskim povjerenicima.

Baldo Kovačević poziva članove IO da predlože moguće kandidate za nagradu SSSH „Srce sindikalne solidarnosti“ i povelje za povjerenika zaštite na radu, najkasnije do 31. ožujka 2022. godine. 

Baldo Kovačević zahvaljuje članovima IO SSKH na dostavljenim izvješćima o radu, podsjećajući one članove koji to još nisu da to i učine.

Predsjednik SSKH iznosi potrebu za uvođenjem informatičkog programa, koji bi uvelike olakšao organizaciju rada središnjeg ureda SSKH (elektroničke knjige urudžbenog zapisnika, putnih naloga, evidencija članstva, pravne pomoći, objedinjavanja računa i dr.). Podaci se i dalje pohranjuju i prebacuju na zastarjeli način i pretežito ručno, što otežava pretraživanje baza podataka.  Nastavit će se aktivnosti na traženju najoptimalnijih rješenja za izradu programa o čemu će članovi IO SSKH biti pravovremeno obaviješteni.

Baldo Kovačević upoznaje članove IO o planu daljnjeg održavanja seminara o funkcioniranju radničkih vijeća i obvezama zaštite na radu (redoslijedom Beli Manastir, Dugopolje, Stubičke Toplice, Rijeka). Zdravko Stoilković ukratko je upoznao prisutne sa problematikom i tekućim postupkom savjetovanja o kolektivnom višku radnika u ZGH d.o.o. Zagreb.  Sjednica je završena u 12.15 sati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *