Ljetna škola SSSH

Ljetna škola SSSH

U Stubičkim Toplicama održana je dvodnevna Ljetna škola na kojoj se kroz predavanja i radionice raspravljalo o prioritetima SSSH u razdoblju nakon parlamentarnih izbora, s posebnim naglaskom na pravednijem sustavu plaća, boljoj primjeni zakona i kolektivnih ugovora u praksi te o stranim radnicima.

U uvodnom obraćanju, predsjednik SSSH Mladen Novosel istaknuo je da o šest glavnih tema Predizborne platforme SSSH (politika plaća, radno vrijeme, provedba kolektivnih ugovora, socijalne usluge, stambena politika i mirovinski sustav) i dalje treba govoriti i nametati ih kao teme u socijalnom dijalogu. Plaće u javnom i državnom sektoru su povećane prije samih parlamentarnih izbora u travnju, no politike plaća u privatnom sektoru i sektoru kojim upravljaju jedinice lokalne samouprave daleko su od idealnih, te za njih je potrebno pronaći model kojim će radnici dobiti dostojanstvene plaće i maksimalna materijalna prava.

Prvog dana Ljetne škole SSSH program je vodio Darko Šeperić, izvršni tajnik za javne politike, projekte i edukaciju koji se u izlaganju dotaknuo pregovora o plaćama i koeficijentima, tj. platnim razredima koji su važno sindikalno pitanje, utjecaju minimalne plaće na kolektivno pregovaranje, pravedne preraspodjele vrijednosti između rada i kapitala, nadzora kolektivnih ugovora, uloge štrajka u kolektivnim pregovorima, važnosti mobilizacijske snage sindikata, itd.

Predstavnici udruženih sindikata sudjelovali su i u radionici Kako do pravednijeg sustava plaća i bolje primjene zakona i kolektivnih ugovora u praksi, na kojoj su predlagali konkretne inicijative, akcije i aktivnosti koje će biti prioritet djelovanja SSSH u idućem razdoblju.

Utjecaj stranih radnika na tržište rada

Drugog dana Ljetne škole SSSH glavna tema bila je utjecaj stranih radnika na tržište rada – kakav je bio do sada i kakav bi mogao biti u budućnosti, a program je vodila Sunčica Brnardić, izvršna tajnica za radno pravo i tržište rada. Broj izdanih radnih dozvola za strane radnike se u posljednjih deset godina udeseterostručio, a krajem 2020. godine Izmjenama Zakona o strancima sustav kvota se zamijenio sustavom testa tržišta rada. Novi sustav testa pokazao se problematičnim s obzirom da se zbog zakonskih odredbi ne provodi u 87 posto slučajeva.

Na temu stranih radnika održana je i radionica u kojoj su članovi udruženih sindikata iznijeli svoja razmišljanja o asimilaciji stranih radnika na hrvatsko tržište rada i učlanjivanje u sindikat.

Izvor: SSSH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *