Pismo članovima sindikata koji djeluju pod okriljem SSSH koji su potpisali predsjednik SSSH i predsjednici svih sindikata koji čine Koordinaciju SSSH u Zagrebačkom Holdingu

Pismo članovima sindikata koji djeluju pod okriljem SSSH koji su potpisali predsjednik SSSH i predsjednici svih sindikata koji čine Koordinaciju SSSH u Zagrebačkom Holdingu

Poštovane kolegice i kolege – članice i članovi sindikata Koordinacije SSSH Zagrebačkog holdinga,

Nastavno na zajedničku konferenciju za medije koju smo održali 17. veljače, ali i pismo što su ga članovima sindikata i radnicima Zagrebačkog holdinga jučer uputili sindikati koji nisu dio Koordinacije SSSH, želim vas ovim putem iscrpno obavijestiti o dosadašnjem tijeku savjetovanja s Upravom o kolektivnom višku radnika, kao i aktivnostima koje su sindikati članovi Koordinacije SSSH Zagrebačkog holdinga poduzeli s ciljem zaštite prava i interesa naših članova, ali i svih ostalih radnika.

Uprava ZGH uputila je 29. prosinca 2021. g. svim sindikatima koji djeluju u Holdingu dopis o namjeravanom donošenju odluke o kolektivnom višku radnika, s namjerom da time ispuni obavezu savjetovanja s radničkim vijećem propisanu Zakonom o radu. Navedenim dokumentom predviđen je višak od ukupno 544 radnika u različitim podružnicama Holdinga, a za čijim radom bi navodno trebala prestati potreba uslijed objedinjavanja određenih službi na razini cijelog društva. Dopisu je bio priložen i popis od 30 radnika i radnica, poimence navedenih, koji spadaju u posebno zaštićene skupine radnika, te za koje je od sindikata zatražena suglasnost za otkazivanje njihovih ugovora o radu.

Sindikati članovi koordinacije SSSH, koji i inače redovito dogovaraju i usklađuju svoje aktivnosti, prvi su puta zajednički javno nastupili na konferenciji za medije 13. siječnja, na kojoj su izrazili neslaganje s namjeravanom odlukom Uprave, kao i s načinom provedbe tzv. racionalizacije poslovanja. Istaknuli smo da procesu određivanja točnog broja viška radnika mora prethoditi jasan plan reorganizacije i buduće strukture Holdinga, kao i detaljna razrada nove sistematizacije, bez čega je nemoguće utvrditi postoji li zaista navodni višak radnika, niti koliko bi on iznosio. Od Uprave smo zatražili detaljan plan restrukturiranja, te da se razgovor o konkretnim radnim mjestima i potrebnim brojevima izvršitelja spusti na razinu pojedinih podružnica Holdinga, u kojima se konkretni poslovi zaista i obavljaju. 

Istom prilikom, pozvali smo i sve sindikate koji djeluju u Holdingu na suradnju i zajedničko djelovanje u svrhu zaštite prava i interesa svih radnika Holdinga i povezanih društava. Tijekom narednog tjedna ovaj smo apel konkretizirali i pozivom na zajednički sastanak svih sindikata u cilju dogovora i koordinacije daljnjih aktivnosti. Nažalost, nije se odazvao gotovo nitko od sindikata izvan SSSH.

S obzirom na daljnje postupanje uprave, 17. veljače ponovo smo istupili na zajedničkoj konferenciji za medije, zatraživši prekidanje procesa i njegovo pokretanje ispočetka, dijalogom na razini svake podružnice, uz prethodno obavljenu dubinsku analizu. Tom smo prilikom bili primorani upozoriti i na pravno neprikladan i samim time nelegitiman proces savjetovanja koji je zamislila provesti Uprava.

Naime, u Zagrebačkom holdingu ne postoji izabrano radničko vijeće, niti odgovarajući sporazum svih sindikata, a temeljem kojega bi određeni sindikalni povjerenik ili povjerenici mogli preuzeti funkciju radničkog vijeća. U Holdingu postoji Sporazum o reprezentativnosti, potpisan od strane svih 19 sindikata koji djeluju u društvu i temeljem tog sporazuma uspostavljen pregovarački odbor za kolektivne pregovore. Proces kolektivnog pregovaranja, međutim, i u pravnom i u praktičnom smislu jasno je razdvojen od procesa savjetovanja s radničkim vijećem i tako uspostavljen pregovarački odbor nema ovlasti preuzeti funkcije radničkog vijeća. S druge strane, u pojedinim podružnicama Holdinga postoje legitimno izabrana radnička vijeća (ili sindikalni povjerenici koji su preuzeli njihovu funkciju) i s njima se, sukladno odredbama Zakona o radu, poslodavac mora savjetovati o kolektivnom višku.

Iz navedenih razloga istog smo dana Upravu obavijestili da sindikati Koordinacije SSSH izlaze iz pregovaračkog odbora, odnosno da u njegovo ime neće niti mogu sudjelovati u procesu savjetovanja.  

Jučerašnji dopis potpisan od strane članova pregovaračkog odbora koji nisu dio Koordinacije SSSH i koji žele i dalje sudjelovati u pravno neutemeljenom procesu savjetovanja bila je nepromišljena i nekorektna reakcija. Umjesto da zajednički, koordinirano djelujemo kako bismo zaštitili prava naših članova kad Uprava prijeti velikim brojem otkaza, sadržaj dopisa ukazuje na ograničeno i kratkoročno gledanje na stvari kakvo sindikati SSSH nikada nisu prakticirali. U cijelom procesu nikada nismo kritizirali druge sindikate niti potencirali međusindikalne sukobe, nego smo apelirali na koordinaciju i zajedništvo, te predlagali konkretne poteze. Dok neki razgovaraju iza zatvorenih vrata s poslodavcem o sudbinama ljudi i njihovih radnih mjesta, mi poduzimamo sve što je u našoj moći da zaštitimo radnike i javnim pritiskom pokažemo Upravi da je proces savjetovanja, onako kako ga je ona zamislila, u potpunosti pogrešan. 

Naglašavali smo, i nastavit ćemo naglašavati, da velik broj radnih mjesta nije višak i da bi otpuštanjem broja radnika koji je predložila Uprava došlo do ugrožavanja funkcioniranja podružnica i povećanog pritiska na ostale radnike. To ćemo nastaviti dokazivati i dalje, djelujući koordinirano i zajednički, te razgovarajući s Upravom kad to ima smisla, a vršeći pritisak putem javnih istupa i sindikalnih akcija kad to bude bilo potrebno. Naši članovi i njihova prava pritom će nam uvijek biti na prvom mjestu.

Uz sindikalni pozdrav Zajedno smo jači,

Mladen Novosel  predsjednik SSSH

Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske Predsjednik Baldo Kovačević, v.r.

Sindikat prometa i veza Hrvatske

Predsjednik Stjepan Lisičak, v.r

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske Predsjednik Denis Paradiš, v.r.

Sindikat trgovine Hrvatske Predsjednica  Zlatica Štulić, v.r.

Sindikat turizma i usluga Hrvatske Predsjednik Eduard Andrić, v.r.

Udruga radničkih sindikata Hrvatske Predsjednik Tomislav Rajković, v.r.

Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske Predsjednik Anto Jelić, v.r.

Autor : HINA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *