SAVJETOVANJE O VIŠKU RADNIKA U HOLDINGU JE FARSA U KOJOJ SINDIKATI UDRUŽENI U SSSH VIŠE NE ŽELE SUDJELOVATI

SAVJETOVANJE O VIŠKU RADNIKA U HOLDINGU JE FARSA U KOJOJ SINDIKATI UDRUŽENI U SSSH VIŠE NE ŽELE SUDJELOVATI

Na današnjoj konferenciji za medije Koordinacije SSSH sindikata Zagrebačkoga holdinga, istaknuto je kako je proces savjetovanja Uprave Zagrebačkog holdinga sa sindikatima o kolektivnom višku radnika – farsa u kojoj sindikati udruženi u SSSH nemaju više namjeru sudjelovati, zbog čega se povlače iz pregovaračkog odbora – tijela koje nije legitimno i nema ovlasti razgovarati o kolektivnom višku radnika.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel ustvrdio je kako je proces započet pred sami početak Nove godine otpočetka vođen na pogrešan način. “Kako je moguće znati koliko je radnika višak, na kojim radnim mjestima, bez prethodno obavljenog plana poslovanja Holdinga i sistematizacije radnih mjesta? Paušalno odrediti broj radnika koji su višak je krajnje neozbiljno. Riječ je o ljudskim sudbinama i radnim mjestima za koja ne postoji nikakav dokaz da su nepotrebna, sve dok nije napravljena sveobuhvatna analiza poslovanja po podružnicama“, rekao je Novosel, te istaknuo da se problem od pet milijardi kuna koji opterećuje Zagrebački holding neće riješiti otpuštanjem radnika koji nisu, niti mogu biti krivi za taj dug. Odgovornost, smatra Novosel, leži negdje drugdje, a to su prošle Uprave Zagrebačkoga holdinga i njihov način kadroviranja za koji dosad nitko nije odgovarao.

Novosel je pozvao i ostale sindikate koji djeluju u Holdingu, a nisu udruženi u SSSH, da se povuku iz ovakvog procesa savjetovanja, te dodao kako SSSH zahtijeva prekidanje procesa i kretanje ispočetka – s dijalogom na razini svake podružnice, uz prethodno obavljenu dubinsku analizu koju mora izraditi Uprava u suradnji s voditeljima podružnice. “Sistematizacija radnih mjesta s opisom radnih mjesta ne može se raditi iz nekog ureda, prema nečijoj imaginarnoj zamisli, već na razini te podružnice, ondje gdje ti ljudi rade.

Glavni tajnik i pravni savjetnik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) Slobodan Kapor rekao je kako, ondje gdje se pregovara, pregovara s pregovaračkim odborom koji nije legitimno tijelo za razgovore o kolektivnom višku radnika i nema te ovlasti. “Poslodavac može razgovarati s radničkim vijećem. Holding ga nema, a radnička vijeća po pojedinim podružnicama nemaju ovlasti razgovarati na taj način o kolektivnom višku na razini cijelog Holdinga”, rekao je Kapor, te dodao da se daljnji proces trebao nastaviti sa svim sindikatima koji djeluju u Holdingu na razini podružnica, te bi se kroz razgovor s voditeljima podružnica koji poznaju situaciju, iskristalizirao broj radnika koji je eventualni višak. Eventualni višak radnika, smatra Kapor, samo je mali segment problematike Zagrebačkoga holdinga, a drugi načini uštede, poput javne nabave, imovine i slično, nisu transparentno predstavljeni sindikatima.

Poseban je apsurd, istaknuo je Novosel, što uz listu navodnog viška radnika, u Zagrebačkome holdingu još uvijek rade agencijski radnici na stalno potrebnim radnim mjestima. To je golem problem, koji je postao posebno apsurdan u kontekstu otpuštanja stalno zaposlenih radnika Holdinga.

Načinom vođenja savjetovanja nije zadovoljan ni predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH) Stjepan Lisičak koji govori kako je do imenovanja novog voditelja podružnice Holdinga Robni terminali Zagreb došlo tek prije desetak dana. “Otpočetka govorimo kako je nužno pokrenuti dijalog na razini podružnica kako bismo znali koja su radna mjesta višak. Gotovo dva mjeseca otkako nam je poslan dokument s predloženim viškom radnika, do dijaloga nije došlo. Otpustit će se radnici koji su neophodni za funkcioniranje podružnice, a kada se shvati da su bili potrebni, bit će prekasno i zaposlit će se na ista radna mjesta drugi radnici.”

Sindikalni povjerenik u podružnici SSKH Čistoća Zagreb Zdravko Stoilković kazao je kako se u Čistoći savjetovanje svodi na jednostrane prezentacije voditelja podružnice o procjenama viška radnika, što će dovesti do potpune devastacije pojedinih službi u Holdingu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *