Uprava Zagrebačkog holdinga održala sastanak s predstavnicima Sindikata koji djeluju u društvu

Uprava Zagrebačkog holdinga održala sastanak s predstavnicima Sindikata koji djeluju u društvu

U četvrtak 4. studenog održan je sastanak između Uprave Zagrebačkog holdinga i reprezentativnih sindikata unutar cijele Grupe Zagrebačkog holdinga. Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske predstavljao je veliki broj naših povjerenika iz podružnica i povezanih društava. Tako su sastanku prisustvovali naši povjerenici iz Čistoće, Zagrebačkih cesta, Zrinjevca, Vodovoda i odvodnje, Vladimira Nazora, GSKG-a, direkcije Zagrebačkog holdinga i Gradske plinare opskrba, dok su ostali ispričali svoj nedolazak iz opravdanih razloga.

Kao i dan ranije kod Gradonačelnika, reprezentativni sindikati holdinga izvješćeni su o financijskom stanju kako grada tako i holdinga koje je izuzetno teško. Dug grada iznosi 8.2 milijarde, a od toga iznosa dug holdinga iznosi 4.9 milijarde kuna.

U uvodu je predsjednik Uprave g. Novaković iznio navedene podatke o stanju društva, stanju duga i kako se tijekom idućeg tjedna očekuju sastanci Pregovaračkog odbora poslodavca i Pregovaračkog odbora sindikata u svezi odricanja pojedinih materijalnih prava, a koja su vezana uz isplatu božićnice (1.250,00 kn) i isplati “nagrade za poslovanje” u visini (2.500,00 kuna), ali da trenutno Uprava nema namjeru zadirati u plaće radnika Zagrebačkog holidinga ako se navedeno ne bude ispregovaralo kao što je prije bila praksa. Podsjećamo da je Gradonačelnik dan ranije obećao da se neće ići u smanjenje materijalnih prava.

Nakon predsjednika Uprave prezentaciju je održala  g. Matija Subašić Maras, članica Uprave zadužena za ljudske resurse i imovinu. Predstavnike Sindikata Zagrebačkog holdinga i povezanih društava obavijestila je da se aktivno radi na izradi nove sistematizacije poslova i da očekuju od Sindikata pomoć i suradnju. Namjera im je istu završiti do kraja prosinca za koju su Sindikati skeptični poznavajući kompleksnost cijelog procesa. Nakon utvrđivanja radnih mjesta i broja izvršitelja, Poslodavac namjerava uvidjeti višak djelatnika koje namjerava raspodijeliti na druga radna mjesta, a višku podijeliti otkaza što naravno neće ići baš tako lako. Naglasak je stavljen na one koji ne rade, ne dolaze na posao i na djelatnike iznad grupe složenosti poslova po Kolektivnom ugovoru čiji će se rad preispitati. Naglašeno je da postoji veliki manjak operativnih radnika i da oni nisu upitni. Predstavnici Sindikata su izjavili da se  izradom nove sistematizacije nadaju da će se radna mjesta izvan grupa složenosti, dakle radna mjesta sa koeficijentima iznad 4.2 smanjiti na minimum a od Uprave su dobili takvo obećanje jer je i njima u interesu smanjenje troškova.

Predstavnici Sindikata su uputili Upravi pitanje te dobili odgovor da će se u petak ili eventualno slijedeći tjedan znati imena novih voditelja podružnica ili v.d. voditelja. Također su upozorili da radnici koji rade na određeno vrijeme, rade već dulje od 18 mjeseci i da im se trebaju ponuditi ugovori na neodređeno vrijeme, a da agencijski radnici također rade već više od godinu dana i da to ne možemo smatrati privremeni ili povremeni poslovima i da im se trebaju uručiti ugovori o radu.

Sindikati su istaknuli da do izbora novih voditelja Podružnica i izrade novih sistematizacija Pregovarački odbor sindikata se neće odazvati na bilo kakve pregovore vezano za materijalna prava radnika.

Predsjednik Uprave g.Novaković je ipak rekao da će u slučaju da se ne postigne dogovor oko određenih odredbi Kolektivnog ugovora poštivati sve potpisano i da će biti isplaćeno radnicima.

Sindikati su ujedinjeni u stavu  da nikakvo smanjivanje bilo kakvog materijalnog prava ne dolazi obzir i uopće nije predmet razmatranja. Također su naglasili da su razočarani sa sastankom koji je održan, jer nisu čuli kada će doći do zapošljavanja operativnih radnika kojih nedostaje, kakav je plan Uprave Holdinga za povećanjem prihoda, kakav je plan Uprave Holdinga sa iskorištavanjem velike imovine s kojom Holding raspolaže, zašto Uprava Holdinga već nije napravila rez i reducirala određena radna mjesta, što se čeka planira sa revizijom ugovora sa privatnim tvrtkama. Također najavljena reorganizacija i sistematizacija je prijedlog i zahtjev Sindikata, a ne Uprave Holdinga te da ovaj sastanak nije ponudio ništa novo već sve ono što znamo već od prije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *