SASTANAK SINDIKALNIH POVJERENIKA SSKH DUBROVAČKO – NERETVANSKE ŽUPANIJE

SASTANAK SINDIKALNIH POVJERENIKA SSKH DUBROVAČKO – NERETVANSKE ŽUPANIJE

Sastanak sindikalnih povjerenika dubrovačko neretvanske županije održao se 27. lipnja 2021. godine. Sastanku su prisustvovali predsjednik samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske Baldo Kovačević, županijski sindikalni povjerenik SSKH i sindikalni povjerenik u Vodovod Dubrovnik Vlaho Radičević, zamjenik županijskog sindikalnog povjerenika SSKH i sindikalni povjerenik u Vrtlar Zdravko Papac, sindikalni povjerenik u Libertas Dubrovnik Pero
Matuško, sindikalni povjerenik u Sanitat Tomislav Raić, v.d. sindikalnog povjerenika u Čistoća Antun-Tonći Đurković, član Glavnog odbora SSKH i sindikalni povjerenik u Izvor-Ploče Joze Zmijarević, sindikalni povjerenik u Čistoća Metković, Branko Arnaut i sindikalni povjerenik u Vodovod Metković Mate Brečić.

Obzirom da je ovo bio prvi sastanak županijskog povjereništva SSKH nakon izvanredne skupštine SSKH uvodno je Radičević čestitao novom predsjedniku SSKH i zaželio mu sreću u daljnjem radu na toj novoj i odgovornoj funkciji. Baldo Kovačević se zahvalio na čestitkama te upoznao prisutne o stanju koje je zatekao u SSKH koji trenutno na državnoj razini okuplja oko 10 000 članova, promjenama tajnika i financijskoj situaciji. Istovremeno je istaknuo da će pokrenuti inicijativu za potpisivanjem temeljnog kolektivnog ugovora od strane SSKH na razini određenog grada općine ili čak i županije ako bude moguće. Istovremeno je upoznao prisutne o najavi sada već tradicionalnih susreta sindikalnih povjerenika koji će se ove godine, ako to epidemiološke mjere budu dopustile, održati početkom listopada u Belom manastiru te iskoristio prigodu da ih pozove na sudjelovanje. Radičević je upoznao još jednom prisutne o potrebi izrade polugodišnje financijskog izvješća za pojedinu podružnicu i roku dostave istog u središnjicu SSKH do 09. srpnja 2021 godine. Nakon govora o problematici mladih iskristalizirao se zaključak da se skoro nitko od mladih ljudi ne želi dodatno aktivirati u sindikalno djelovanje. Iako su očito svi zadovoljni pasivnim pristupom opći je zaključak da se mora na neki način dodatno motivirati članstvo na aktivniji pristup.

Problematika kolektivnog pregovaranja je uglavnom različita od tvrtke do tvrtke. Uglavnom se zaključilo gdje da u tvrtkama gdje postoje RV da participiram njihovom radu. Također u dijelu tvrtki na području grada naši su članovi i u NO kao predstavnici radnika. S obzirom da je u većini slučajeva RV mandat pri kraju postoji mogućnost da će u dogledno vrijeme doći do izmjena. Uglavnom je istaknuto da svi u razgovorima sa svojim upravama nastojimo prvo krenuti sa pozicije radnika koji za svoj pošteni rad očekuje da bude adekvatno plaćen a posebno u ovo novo normalno korona vrijeme kada je dolazilo do smanjenja plaća i upućivanja radnika na rad od
kuće. Dogovoreno je da će se s obzirom da je Predsjednik SSKH Kovačević još par dana u Gradu zatražiti sastanak sa gradonačelnikom kako bi se i njega upoznalo sa trenutnom situacijom u komunalnim društvima u većinskom vlasništvu Grada ali i inicijativom SSKH oko kolektivnih ugovora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *