DUBROVAČKI KOMUNALCI KOD GRADONAČELNIKA MATA FRANKOVIĆA

DUBROVAČKI KOMUNALCI KOD GRADONAČELNIKA MATA FRANKOVIĆA

Sastanak sindikalnih povjerenika komunalnih društava u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika sa Gradonačelničkom Grada Dubrovnika Matom Frankovićem se održao 24. lipnja 2021. godine u prostorima Grada Dubrovnika s početkom u 09.00 sati.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske Baldo Kovačević, županijski sindikalni povjerenik SSKH i sindikalni povjerenik u Vodovod Dubrovnik Vlaho Radičević, zamjenik županijskog sindikalnog povjerenika SSKH i sindikalni povjerenik u Vrtlar Zdravko Papac, sindikalni povjerenik u Libertas Dubrovnik Pero Matuško, sindikalni povjerenik u Sanitat Tomislav Raić, sindikalni povjerenik u Boninovo Vicenzo Capurso i v.d. sindikalnog povjerenika u Čistoća Antun-Tonći Đurković.

Uvodno je Gradonačelnik Franković čestitao novom predsjedniku SSKH i zaželio mu sreću u daljnjem radu na toj novoj i odgovornoj funkciji. Gradonačelnik se zatim osvrnuo na trenutnu situaciju i očekivanja od ove turističke sezone istaknuvši da i dalje čekamo povrde otvaranja tržištai dolazak turista u većem broju.

Baldo Kovačević se zahvalio na čestitkama i istaknuo da će Grad Dubrovnik u SSKH ćeuvijek imati socijalnog partnera za suradnju. Također je upoznao gradonačelnika s načinom funkcioniranja SSKH koji na državnoj razini okuplja oko 10 000 članova.

U raspravu se uključio V. Radičević i istaknuo da smo svjesni nezavidne situacije u kojoj se nalazimo i ovisnosti o turizmu kao monokulturi ali isto tako da mi kao komunalci shvaćamo da visina našeg osobnog dohotka ovsi o punjenju gradskog proračuna. Poznati su nam fiksni troškovi koje imaju naše tvrtke ali isto tako radnici traže da za svoj pošteni rad budu adekvatno plaćeni. Spomenuta je u budućnosti čak i mogućnost uvođenja izbora na nivou grada za najboljeg radnika komunalnog društva kao npr NAJvozač, NAJvrtlar, NAJčistač, itd….

Nastavljajući temu Baldo Kovačević je gradonačelnika upoznao sa pokrenutom inicijativom SSKH za izradom temeljnog kolektivnog ugovora za komunalna društva u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Tim bi se aktom definirali, uskladili i propisali određeni minimalni osnovni uvjeti poput minimalne plaće, neoporezivih primitaka koje poslodavci mogu isplatiti radnicima, u jednoj godini, u svim komunalnim društvima na razini općine ili grada. Naravno da bi se ostavila mogućnost određenim komunalnim društvima da svojim kućnim aktom propišu veća prava od ovih minimalnih. Na taj bi se način, istaknuo je Kovačević, postigao socijalni mir u ovim djelatnostima.

Namjera je SSKH uputiti svim općinama i gradovima prijedlog takvog temeljnog kolektivnog ugovora. Gradonačelnik je takvu inicijativu pozdravio i dogovoreno je da će se detaljnije o toj tematici raspravljati kada SSKH izradi i dostavi nacrt takvog temeljnog kolektivnog ugovora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *