Održana Ljetna škola SSSH: Kako do boljeg sustava kolektivnog pregovaranja u javnom i privatnom sektoru?

Stubičke Toplice, 28./29. lipnja 2021. – Nakon godine i pol bez tradicionalnih susreta SSSH zbog pandemije koronavirusa, održana je Ljetna škola SSSH pred 80-ak predsjednika sindikata i sindikalnih povjerenika.

Program Ljetne škole trajao je dva dana tijekom kojih smo intenzivno analizirali trenutno stanje u kolektivnom pregovaranju i kolektivnim ugovorima u javnom i privatnom sektoru te, kroz razmjenu dosadašnjih iskustava, promišljali kako ostvariti bolji i efikasniji sustav kolektivnog pregovaranja kroz kvalitetan dijalog sa socijalnim partnerima. Kroz formu panela potaknut je dijalog te je osigurana dvosmjerna komunikacija relevantnih sugovornika ključnih u procesu kolektivnoga pregovaranja.

Uspoređujući stanje u javnom i privatnom sektoru, kroz dvije panel rasprave u kojima su sudjelovali ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Mihael Furjan i predstavnici sindikata udruženih u SSSH, istaknuto je kako kolektivni ugovori, kao alat za kvalitetno reguliranje radnih odnosa i osiguravanje boljih prava i uvjeta rada radnika, doista jesu interes i prioritet i radnika i poslodavaca te je, kroz uspostavu kvalitetnog sustava kolektivnog pregovaranja, nužno osigurati što veću pokrivenost radnika kućnim i granskim kolektivnim ugovorima.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske (SPH) Dubravko Jagić, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) Stjepan Topolnjak upozorili su na problem neprovođenja odredbi iz kolektivnog ugovora, kao i nepostojanje sankcija za njihovo kršenje. Predsjednica Sindikata graditelja Hrvatske (SGH) Jasenka Vukšić istaknula je dosadašnja iskustva u pregovaranju te benefite koje je granski kolektivni donio radnicima iz sektora graditeljstva, dok je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske (STH) Zlatica Štulić podsjetila na mnoge inicijative koje je STH godinama pokretao s ciljem potpisivanja granskog kolektivnog ugovora, no bez ikakvog uspjeha zbog nedostatka prave volje za time od strane poslodavaca. Tajnica i pravna savjetnica Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Sunčica Benović ipredsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) Baldo Kovačević istaknuli su problem niskih plaća u svojim sektorima. U turizmu su niske plaće jedan od glavnih razloga nedostatka radnika koji u potrazi za većom plaćom prelaze u druge djelatnosti. Izvršna tajnica SSSH za socijalni dijalog i javne politike Ana Milićević Pezelj kao glavni problem naglasila je činjenicu da je područje industrijskih odnosa u Hrvatskoj zapušteno te da posljednjih 30 godina po tom pitanju ništa nije učinjeno. Zakon o radu, smatra Pezelj, daje samo okvir za kolektivno pregovaranje, ali nedostaje kvalitetan sustav kolektivnog pregovaranja s utvrđenom dinamikom pregovaranja, kao i cjelovit sustav politike plaća. 

Kao uvod u panele, savjetnica SSSH za radno i socijalno pravo Sunčica Brnardić prezentirala je djelomične, ali indikativne rezultate istraživanja koje ukazuju na vrlo pozitivan stav javnosti o kolektivnim ugovorima, ali i prilično nisku informiranost ispitanika o tome što to točno za prava radnika znači.

Panele je moderirao izvršni tajnik SSSH za projekte, edukaciju i europska pitanja Darko Šeperić.

Drugog dana panela prikupljena iskustva i informacije iskorištene su za planiranje vrlo konkretnih ideja, planova i inicijativa koje udruženi sindikati i SSSH pripremaju za jesen. S obzirom na kontekst pregovora o izmjenama Zakona o radu koji su nedavno pokrenuti te naglašenu potrebu za unapređenjem socijalnog dijaloga s ciljem sklapanja kolektivnih ugovora koju su na ovom panelu iskazali i ministar rada i predsjednik HUP-a, pred udruženim sindikatima i SSSH je intenzivno razdoblje za koje smo, zahvaljujući ovogodišnjoj školi, i sudeći prema proaktivnosti sudionika, spremniji i motiviraniji nego ikad. 

Fotografije s Ljetne škole pogledajte OVDJE.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *