Neuspjelo mirenje u Zagrebačkom holdingu

Neuspjelo mirenje u Zagrebačkom holdingu

Održan je posljednji sastanak mirenja između Pregovaračkih odbora Poslodavca i Sindikata u Zagrebačkom holdingu te nakon četiri mjeseca pregovaranja, a zatim i mirenja nije došlo do dogovora između dviju strana oko povećanja materijalnih prava radnika. 

Uprava je nakon dugog pregovaranja prvobitno pristala na zadnji prijedlog sindikata za povećanje osnovice od 12 posto, stalnog dodatka na 200 € za prvu i drugu grupu složenosti poslova, 165 € za treću grupu i 150 € za četvrtu i petu grupu složenosti poslova. Tijekom mirenja dogovoreno je da će biti isplaćeni maksimalno neoporezivi iznosi, ali fiksirani iznosima za svaku pojedinu stavku, božićnicu, regres, uskrsnicu itd. 

Do razilaženja je došlo kada je Sporazum već bio spreman za potpis, a razlog je bio taj da Uprava ZGH nije pregovarala u dobroj vjeri i nije ispoštovala prethodno dogovoreno u procesu mirenja, a vezano za neoporezive isplate, na što je čak bila upozorena i od strane miriteljice, tako da do potpisivanja Sporazuma nije na kraju niti došlo. 

Uprava je ultimativno ponudila sporazum što je sindikalna strana pregovaračkog odbora odbila. 

Pregovarački odbor dobio je podršku svih sindikata Zagrebačkog holdinga tako da je štrajk jedina od izglednih opcija. Prije samog štrajka potrebno je otkazati kolektivni ugovor za čije otkazivanje postoji potpora sindikata koji su ga sklopili, nakon toga provesti referendum o štrajku među radnicima i članovima.

Tekst. SSSH

Arhivska fotografija SSSH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *