Obilježavanje Međunarodnog dana žena

Obilježavanje Međunarodnog dana žena

Ove godine na Međunarodni dan žena SSSH je izdao priopćenje za javnost kojim je naglasio  važnost rodne jednakosti i ravnopravnosti u svijetu rada i svim ostalim dijelovima društvenog i političkog života, uz moto Vrijeme je za veće plaće i uvjete rada po mjeri žena!. SSSH je ponovno uputio Vladi RH požurnicu za pokretanje postupka ratifikacije Konvencije br. 190. Međunarodne organizacije rada o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada kako bi pridonio zaustavljanju nasilja nad ženama – kod kuće, na radnome mjestu, online, gdje god da se ono događa. Naglašavaju da nasilje nad radnicama i radnicima mora stati, odmah, a uloga je države hitnim i odlučnim koracima osigurati pravo svih na svijet rada bez nasilja i uznemiravanja.

Podsjećamo da je Ženska sekcija SSSH zajedno sa sindikalnim središnjicama, na današnji dan prije dvije godine javnim prosvjedom na Trgu svetog Marka upozorila Vladu na važnost  i potrebu ratifikacije Konvencije br. 190, no ni nakon dvije godine Vlada Republike Hrvatske nije pokrenula postupak za ratifikaciju.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana žena održana je i Skupština Ženske sekcije SSSH na kojoj je izabrano novo vodstvo za sljedeće četverogodišnje razdoblje.

Emina Ibrahimi  iz Sindikata turizma i usluga Hrvatske izabrana je za  predsjednicu u svom drugom mandatu, Mirjana Rapo za potpredsjednicu, a uz još deset članica Glavnog odbora, izabrane su naše sindikalne povjerenice Sandra Crnković i Bruna Vlašić Jakovćić.

Sandra Crnković, sindikalna povjerenica SSKH u GSKG u Zagrebu, aktivna je u borbi za prava žena, dobitnica je nagrade Srce sindikalne solidarnosti u 2022. godini za izniman doprinos u borbi za prava radnika Zagrebačkog Holdinga u procesu restrukturiranja. Članica je Glavnog odbora SSKH i zamjenica županijskog povjerenika za Grad Zagreb.

Bruna Vlašić Jakovčić, sindikalna povjerenica u Vodovodu Labin, već nekoliko godina posebno je aktivna u borbi za prava žena. 2021. godine, u sklopu akcije Ženske sekcije SSSH-Žena na prvom i pravom mjestu, sa svojim kolegicama iz SSKH  i ostalih udruženih sindikata pridonijela je velikom uspjehu akcije povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kojom se skrenula pozornost na veliki broj slučajeva uznemiravanja i nasilja na radnom mjestu.  Bruna je članica Izvršnog i Glavnog odbora SSKH, županijska povjerenica za Istarsku županiju i predsjednica Ženske sekcije SSKH.

Sekcija žena SSSH u ovom mandatnom razdoblju zalagat će se za jednakost žena i muškaraca u svim područjima društvenog života s naglaskom na borbu za veće plaće i poboljšanje uvjeta rada, također će aktivno podupirati uključivanje što većeg broja žena u sindikate i u tijela odlučivanja SSSH i udruženih sindikata.

Članice Ženske sekcije SSSH sudjelovale su u tradicionalnom Noćnom maršu u Zagrebu,  pod parolom „Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici, a u središtu poruka prosvjeda  bili su zahtjevi za ekonomskom i socijalno ravnopravnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *