PROSVJED RADNIKA ZAGREBAČKE ČISTOĆE

PROSVJED RADNIKA ZAGREBAČKE ČISTOĆE

Tri sindikata koja djeluju u Zagrebačkom holdingu Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), Sindikat hrvatskog vozača i Novi sindikat okupili su oko tisuću radnika zagrebačke Čistoće 7. prosinca 2022. godine  ispred sjedišta Podružnice u Radničkoj 82 na najavljenom prosvjedu, gdje su poručili voditelju podružnice i gradonačelniku da je vrijeme da se njihovi zahtjevi za većim plaćama napokon uvaže.

Nakon što je Upravi zagrebačke Čistoće, 15. studenoga 2022., uručen poziv na sastanak, zajedno sa 1116 potpisa radnika, koji su htjeli još jednom upozoriti na sramotno niske plaće i uvjete rada, nikakav odgovor od poslodavca nije stigao. Sukladno najavama održan je prosvjed koji je okupio blizu tisuću radnika koji su poručili kako su za Božić spremni na štrajk.

Zdravko Stoilković, sindikalni povjerenik u Podružnici Čistoća iz SSKH, istaknuo je koje zahtjeve imaju radnici prema Upravi:

Podizanje koeficijenta složenosti poslova i dodatka na uvjete rada za radnike iz prve grupe složenosti poslova, kao i korekcija dodataka na uvjete rada za sve radnike koji rade na poslovima s posebnim uvjetima rada; usklađivanje koeficijenata složenosti poslova za sva radna mjesta koja su usporediva i istovrsna s poslovima u drugim podružnicama, uključujući i Službu održavanja; izuzimanje zone naplate parkiranja za radnike Čistoće ispred Podružnice. Uvodni govor i vođenje prosvjeda održala je  Đurđica Kahlina, koordinatorica sindikalnog organiziranja i učlanjivanja SSSH na području Grada Zagreba Osim s malim plaćama, radnici se susreću i s administrativnim i operativnim manjkom izazvanim ovogodišnjim masovnim otkazima u Zagrebačkom holdingu. Rezultat svega je neadekvatna usluga koju plaćaju građani Grada Zagreba, zbog koje se na kraju govora Stoilković i ispričao građanima Zagreba.

Govorili su o cijeloj situaciji u Čistoći i čitali pristigle telegrame potpore od kolega  iz cijele Hrvatske Sanja Ožić iz Sindikata hrvatskog vozača, predsjednik Novog sindikata Mario Iveković, predsjednik SSKH Baldo Kovačević, tajnik SSKH Slobodan Kapor, sindikalna povjerenica SSKH u GSKG-u Sandra Crnković i predsjednik SSSH Mladen Novosel koji se osvrnuo na izjave gradonačelnika da je ovo politički motiviran prosvjed i odgovorio mu da laže. Radnici Čistoće poručili su Upravi i gradonačelniku Tomaševiću da ukoliko ih ne primi na razgovor i uvaži njihove zahtjeve mogućnost da na Božić krenu u štrajk. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *