10. sjednica Glavnog odbora Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske

10. sjednica Glavnog odbora Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske

10. sjednica Glavnog odbora Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (GO SSKH) održana 22. travnja 2022.godine u prostorijama Ureda SSKH u Zagrebu , Zlatarska 14 u 11 sati.

Prisutni članovi GO SSKH: Abramić Marina, Banovac Mario, Crnković Sandra, Fabijan Vinko, Fadiga Domagoj, Falica Dražen, Franov Nikša, Gotal Davor, Grgurić Nino, Grujić Srđan, Hamedović Ljiljana, Ivanić Ljilja, Kovačević Baldo, Leljak Mario, Ljubić Boris, Maršanić Robert, Prpić Tomislav, Radičević Vlaho, Scomersich Nives, Sikirić Snježana, Stoilković Zdravko, Šupe Branimir, Vlašić Jakovčić Bruna, Zadravec Vladimir, Zmijarević Joze,  Opravdano odsutni: Potočki Robert, Požar Jasna, Puhek Branimir, Rastovčan Dario, Sandrini Davor. Ostali prisutni: Mladen Novosel – predsjednik SSSH, Boris Feis – tajnik SSSH i Slobodan Kapor-tajnik i pravni savjetnik SSKH.

Utvrđena je prisutnost 25 od ukupno 30 članova GO SSKH, čime su ispunjene pretpostavke za pravovaljano donošenje odluka, sukladno čl.49. st.2. Statuta SSKH.

Nakon uvodnog izlaganja i pozdrava svih prisutnih, dodatnog obrazlaganja pojedinih prijedloga točki dnevnog reda od strane Balda Kovačevića, dnevni red prihvaćen je jednoglasno.  

Skraćeni zapisnik sa 9. sjednice GO SSKH, održane 10. prosinca 2021.g. u Zagrebu, prihvaćen je jednoglasno. Baldo Kovačević ukratko konstatira hodogram aktivnosti u svezi prijedloga izmjena i dopuna Statuta SSKH kao i obvezu da se navedeni prijedlozi, koje je utvrdila Statutarna komisija SSKH na svojoj 3. sjednici održanoj 8 travnja 2022.g., moraju potvrditi na izvanrednoj skupštini SSKH koju saziva GO SSKH. Slijedom navedenog predlaže održavanje izvanredne skupštine odmah po završetku ove sjednice, odnosno 22. travnja 2022.g. s početkom u sati.  Jednoglasnom odlukom svih članova GO SSKH donesena je odluka o sazivanju izvanredne skupštine SSKH. Baldo Kovačević podsjeća da temeljem odredbi Statuta SSKH, GO SSKH saziva redovnu skupštinu koja se održava svake 4 godine. Predlaže se održavanje redovne skupštine SSKH krajem rujna 2022.g. u Stubičkim Toplicama, a točan termin održavanja biti će poznat nakon sjednice IO SSKH koja će se održati tijekom lipnja 2022.g. Jednoglasnom odlukom svih članova GO SSKH donesena je odluka o održavanju redovne  skupštine SSKH krajem mjeseca rujna 2022.g. u Stubičkim Toplicama. Predsjednik SSKH Baldo Kovačević upoznaje nazočne članove GO SSKH da je izvješće o financijskom poslovanju SSKH za 2021.g. bilo na dnevnom redu sjednice Izvršnog odbora SSKH Nadzornog odbora SSKH, održane 1. travnja 2022.g., koji su izvješće jednoglasno podržali.

Boris Feis, tajnik SSSH obrazložio je osnovne dijelove izvješća o financijskom poslovanju SSKH u 2021.g., kako konsolidirano izvješće za sve podružnice tako i za ured SSKH.

Vesnica Bušić ističe da je financijsko izvješće SSKH bilo na dnevnom redu sjednice NO SSKH, održane 1. travnja 2022.g., kada su članovi NO dobili sva potrebna razjašnjenja pojedinih stavki prihoda i rashoda i prihvatili tako prezentirano izvješće. Jednoglasnom odlukom svih članova GO SSKH prihvaćeno je izvješće o financijskom poslovanju SSKH za 2021.g.

Predsjednik SSKH Baldo Kovačević iskazao je zadovoljstvo dinamikom dostave financijskih izvješća od strane podružnica, ustvrdivši da manje od 10 podružnica u konačnici nije dostavilo svoja izvješća. Podsjeća i na obvezu dostavljanja zapisnika i upitnika o provedenim izborima u podružnicama, uz konstataciju da je do danas tek 25% podružnica dostavilo isto. Izrazio je zadovoljstvo što će u 2022.g. nagradu „Srce sindikalne solidarnosti“ primiti sindikalna povjerenica u sindikalnoj podružnici GSKG Sandra Crnković, kao priznanje za njezinu sindikalnu aktivnost na unapređenju prava radnika i povećanju članova sindikata u svojoj podružnici kao i aktivnostima u sklopu savjetovanja o kolektivnom višku radnika u ZGH d.o.o.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel informirao je prisutne o skupovima povjerenika udruženih sindikata koji se održavaju po županijama kao i dosadašnjim aktivnostima i problemima suradnje između sindikata u sklopu savjetovanja o kolektivnom višku radnika u ZGH d.o.o. Prosvjedni marš povodom 1. svibnja -Međunarodnog praznika rada počet će okupljanjem prosvjednika ispred Radničkog doma nakon čega slijedi marš ulicama Zagreba do Radničke ceste ispred sjedišta HUP, gdje će biti održani prigodni govori čelnika udruženih sindikata i predsjednika SSSH, uz poruke za povećanje plaća na 1.500 EUR, minimalne plaće na 750 EUR do 2026.g., povećanje pokrivenosti rada sa sektorskim kolektivnim ugovorima i ukazivanje na probleme prijevoznika i poljoprivrednih proizvođača. Predsjednik SSSH na kraju je upoznao prisutne o tijeku aktivnosti radne skupine za izmjene i dopune Zakona o radu.

Zdravko Stoilković upoznao je prisutne članove GO SSKH o stanju u ZGH d.o.o., organiziranom prosvjedu ispred ZGH d.o.o. i aktivnostima SSKH i ostalih udruženih sindikata u SSSH u sklopu savjetovanja o kolektivnom višku radnika kao i o formiranju novih podružnica SSKH u ZGH d.o.o. kao posljedice sindikalnog rada SSKH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *