Sastanak sindikalnih povjerenika SSKH Zadarske županije

Sastanak sindikalnih povjerenika SSKH Zadarske županije

Sastanak sindikalnih povjerenika SSKH zadarske županije održao se u utorak 26. listopada 2021. godine u Zadru u prostorijama Teritorijalnog ureda SSSH , C.F.Bianchija 2 s početkom u 9.00 sati.

Sastanku su prisustvovali predsjednik samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske Baldo Kovačević, tajnik i pravni savjetnik SSKH Slobodan Kapor, županijski sindikalni povjerenik SSKH Vinko Fabijan, sindikalni povjerenik Odvodnja d.o.o. Zadar  Dalibor Katuša, sindikalni povjerenik Nasadi d.o.o. Zadar Tomislav Medić, sindikalni povjerenik Obala i lučice d.o.o.  Zadar  Stipe Vukić , sindikalni povjerenik Komunalac d.o.o.  Biograd n/m  Darinko Brkić , sindikalna povjerenica KFD Pag d.o.o.  Marijana Rakamarić Herenda, sindikalni povjerenik Čistoća Pag d.o.o.  Zadar  Rajko Jurčević, sindikalni povjerenik Vodovod i odvodnja d.o.o.  Benkovac  Velibor Mitrović, sindikalni povjerenik Benković d.o.o. Benkovac  Darko Erlić i pravni povjerenik SSSH Goran Bulić.

Nakon opširnijeg uvoda županijskog sindikalnog povjerenika SSKH Vinka Fabijana  koji je naglasio problematiku oko kolektivnih ugovora, rada sa članstvom i raspodjele članarine predsjednik SSKH Baldo Kovačević je nakon uvodnog predstavljanja prisutne upoznao s načinom rada ureda SSKH koji je konačno ekipiran prema potrebama Sindikata. Uz obrazloženje navedene problematike napomenuo je trenutno aktualnu situaciju oko edukacije po regijama kao dodatnog osposobljavanja sindikalnih povjerenika i zainteresiranih radnika za kolektivno pregovaranje, rad u povjereništvu zaštite na radu i ostale sindikalne aktivnosti.

Tajnik i pravni savjetnik SSKH Slobodan Kapor nakon predstavljanja upoznao je prisutne o osnovama kolektivnog pregovaranja i kolektivnim ugovorima , o pravnoj i proširenoj pravnoj pomoći koju imaju članovi SSKH. U raspravi su sudjelovali svi prisutni. Upoznao je o temi vezanoj za udruživanje društava u uslužna područja i nacrtu prijedloga Uredbe o uslužnim područjima na temelju koje će se provesti okrupnjavanje javnih isporučitelja vodnih usluga. Na temu kolektivnih ugovora zaključeno je da Pag ima kolektivni ugovor koji se poštuje kao i  Obale i lučice Zadar, u Odvodnji Zadar postoji kolektivni ugovor ali se ne ispunjavaju sve njegove odredbe, Vodovod i odvodnja Benkovac d.o.o. ga nema ali su dobili radničko vijeće i predstavnika radnika u Nadzornom odboru društva. U Nasadima Zadar je prekinuto kolektivno pregovaranje te ga treba nastaviti kao i u Benkoviću iz Benkovca.

Prisutni povjerenici su od strane tajnika i predsjednika upoznati o inicijativi sektorskog kolektivnog ugovora ili na područjima lokalne samouprave od strane SSKH. Nakon kraće rasprave prisutni su zaključili dok se to ne realizira da je potrebno pokrenuti inicijativu kolektivnog pregovaranja u društvima u Benkovcu i Biogradu n/m kao i društvima u Zadru gdje nema kolektivnog ugovora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *