SSKH zatražio hitan sastanak s ministrom Ćorićem vezano za uredbu o udruživanju javnih isporučitelja vodnih usluga.

SSKH zatražio hitan sastanak s ministrom Ćorićem vezano za uredbu o udruživanju javnih isporučitelja vodnih usluga.

SSKH i SSSH poslali su zamolbu ministru MGOR Tomislavu Ćoriću i ravnateljici Uprave vodnog gospodarstva i zaštite more Elizabeti Kos za održavanje žurnog sastanka u vezi Nacrta Uredbe o uslužnim područjima i udruživanju javnih isporučitelja vodnih usluga.

Zamolba je vezana uz Nacrt Uredbe o uslužnim područjima te Karte uslužnih područja, koji su trenutno predmetom e-savjetovanja (do 10. listopada 2021.), a kojima je predviđeno udruživanje javnih isporučitelja vodnih usluga u uslužna područja, iako pojedina Društva poput Liburnijske vode d.o.o. zadovoljavaju sve zakonske kriterija da ostanu samostalni isporučitelj vodnih usluga o čemu su se i očitovali nadležnom Mlnistarstvu 2019. godine kada je donesen prvi Zakon o vodnim uslugama.

Unatoč tome i stavu Uprave Društva Liburnijske vode d.o.o. da ostanu samostalni isporučitelj vodnih usluga na vlastitom uslužnom području, prema prijedlogu Nacrta Uredbe u uslužnim područjima, Liburnijske vode d.o.o. spajaju se u uslužno područje 26, zajedno sa KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka kao društvom preuzimateljem i svim isporučiteljima vodnih usluga na području Gorskog Kotara.

S obzirom da navedenim pripajanjem Društava nisu donesene nikakve smjernice niti uredba koja definira način spajanja Društava, organizaciju radnih mjesta, stečena prava radnika I očuvanje radnih mjesta, izražavamo zabrinutost zbog mogućeg narušavanja radno-pravnog statusa radnika i opstojnosti radnih mjesta.

Uz Liburnijske vode d.o.o. slična situacija je s Društvima u Istarskoj županiji (Istarski vodovod d.o.o. Buzet, Vodovod Labin d.o.o., Vodovod d.o.o. Pula, 6.Maj Odvodnja d.o.o. Umag ), u Karlovačkoj županiji ( Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac, Vodovod i kanalizacija d.o.o. Ogulin), Krapinska -zagorska županija (Zagorski vodovod d.o.o. Zabok, Krakom d.o.o Krapina).

Slijedom svega navedenog, SSKH i SSSH mole za održavanie žurnog sastanka na kojem će uz predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladena Novosela i predsjednika Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, Bałda Kovačevića, prisustvovati i sindikalni povjerenici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *