Sindikati ne pristaju na ponudu Uprave, prekinuti pregovori u Zagrebačkom holdingu

Sindikati ne pristaju na ponudu Uprave, prekinuti pregovori u Zagrebačkom holdingu

Nakon niza održanih sastanaka pregovaračkih odbora i potpisanog Protokola, kojim je između ostalog utvrđena i dinamika održavanja sastanaka oko novog kolektivnog ugovora za radnike Zagrebačkog holdinga, prekinuti su pregovori te je pokrenut postupak mirenja pred Gospodarsko-socijalnim vijećem. Osim nepoštivanja Protokola, glavni prijepori među pregovaračkim stranama bili su vezani za materijalna prava radnika.

Početkom 2024. poslodavac je predstavio svoj prvi  prijedlog koji je uključivao povećanje osnovice u dva dijela, odnosno 2.5%, od travnja 2024.,  i 2.5% , od listopada 2024.  Drugi prijedlog bio je povećanje osnovice u  dva dijela, odnosno 3.5%, od travnja 2024.,  te 3.5%, od listopada 2024..

Oba navedena prijedloga Pregovarački odbor sindikata je odbacio jer su od početka pregovora upozoravali poslodavca da se pregovori u dobroj vjeri, trebaju završiti tijekom siječnja 2024. kako bi radnicima plaće rasle početkom godine.

Pregovarački odbor sindikata je na samom početku pregovora iznio dva prijedloga, koji su uključivali povećanje osnovice od 2024. za 8.25% + indeksacija, povećanje plaća sukladno godišnjem rastu prosječne plaće grada Zagreba, povećanje ostalih bruto iznosa koji uključuju stalni dodatak i dodatak na vjernost i povećanje neoporezivih  dodataka u maksimalnim iznosima, povećanje otpremnina, itd.

Nakon neprihvaćanja prijedloga pregovaračkog odbora sindikata, sindikalna strana ponudila je drugi prijedlog kojim bi se povećala osnovice za 15% uz povećanje ostalih bruto iznosa,stalni dodatak, dodatak na vjernost), maksimalne neoporezive dodatke, povećanje otpremnina i dr.

U pregovore se uključio i gradonačelnik grada Zagreba Tomislav  Tomašević te je na sastanku održanom 30. siječnja ponudio povećanje osnovice za 8% i neoporezivih naknada u maksimalnom iznosu i prijedlog koji uključuje povećanje osnovice za 10% ali bez maksimalno neoporezivih dijelova. Pregovarački odbor sindikata je obavijestio gradonačelnika Tomaševića da će odgovoriti na ponudu slijedeći dan na sastanku s Upravom Zagrebačkog holdinga. Iznijeli su slijedeći dan prijedlog koji je bio povećanje osnovice za 13%, povećanje ostalih bruto iznosa (stalni dodatak, dodatka na vjernost) i maksimalno neoporezive iznose itd.

Odgovor poslodavca je bio da ne mogu prihvatiti prijedlog te da je njihov zadnji prijedlog povećanje osnovice za 10% (bez ostalih bruto iznosa ili indeksacije plaća) + maksimalno neoporezivi iznosi.

Kako skoro niti nakon tri mjeseca pregovora nije postignuto  suglasje, Pregovarački odbor sindikata prekinuo je pregovore i pokrenuo postupak mirenja sukladno zakonskim odredbama.

Pregovarački odbor sindikata će nakon završetka postupka mirenja obavijestiti radnike Zagrebačkog holdinga o ishodu pregovora u procesu mirenja i daljnjim koracima.

Smatramo neprihvatljivim prijedloge poslodavca i

gradonačelnika Tomaševića, posebno što su rukovodeće strukture povećale svoje plaće, Uprava Holdinga, voditelji podružnica itd u bruto iznosu za 15-20% od 2024. godine, dok su im slični iznosi kada su u pitanju radnici, neprihvatljivi.

Članovi Pregovaračkog odbora Zagrebačkog holdinga ispred SSKH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *