„Snažne žene, snažan sindikat“

„Snažne žene, snažan sindikat“

U sklopu sustava sindikalnog osposobljavanja EDUCA@SSSH, 17. i 18. siječnja 2024., u Tomislavovom domu na Sljemenu, organiziran je trening za Žensku sekciju SSSH – „Snažne žene, snažan sindikat“.

Trening je bio namijenjen članicama Ženske sekcije SSSH, odnosno članicama udruženih sindikata (sindikalnim povjerenicama i aktivisticama) koje su zainteresirane aktivno sudjelovati u radu i aktivnostima Ženske sekcije SSSH. Cilj treninga bio je osnaživanje tima Ženske sekcije SSSH, odnosno povećanja njegove sposobnosti za pokretanje sindikalnih akcija s ciljem osnaživanja žena unutar sindikata i poboljšanja položaja žena na tržištu rada. Ispred SSKH, sudjelovale su  Željka Biloš, sindikalna povjerenica iz ZGH, Podružnica Zrinjevac i Miranda Vujčić, zamjenica predsjednice Radničkog Vijeća u GSKG d.o.o.

Sudionice treninga su uz trenerice Nediljku Junaković i Dijanu Šobotu, kroz aktivne metode rada radile na izgradnji tima Ženske sekcije SSSH, razvijale različite vještine potrebne za kvalitetan sindikalni rad, te planirale konkretne akcija Ženske sekcije SSSH.

U nastavku pročitajte dojmove naših sudionica treninga:

Trening je bio jako zanimljiv i interaktivan (bilo je slikanja, ispunjavanja upitnika, puno razgovora, raspravljale smo o konkretnim problemima u našim radnim sredinama i kako ih možemo pokušati riješiti, bilo je tu i konkretnih ideja o budućim akcijama te puno smijeha).

Mislim da s radom Ženske sekcije moramo upoznati što  naših kolegica i poticati ih da nam se priključe jer ima puno problema s kojima se žene susreću  na radnom mjestu, ali i rješenja.

Ovako zamišljene dvodnevne edukacije trebaju se održavati češće kako bi širili  krug  žena koje će biti voljne pomoći u radu Ženske sekcije i u budućim akcijama koje ćemo provoditi.

Ova  edukacija omogućila mi je poznanstva sa sjajnim ženama, donijela mi je nove ideje i ohrabrenje za daljnji rad.

Željka Biloš, sindikalna povjerenica u Zagrebački Holding-Podružnica Zrinjevac

Moram priznati da sam došla na trening malo skeptična, no nakon samog uvoda i početnog predstavljanja te naših „tarot“ karata vidjela sam da se radi o jednoj grupi zanimljivih i jednostavnih žena te se moja skeptičnost pretvorila u zaintrigiranost.

Kroz određene zadatke i radionice iznosile smo svoje stavove i mišljenja, a kolegice iz sindikata, jednostavne žene pokazale su se izuzetno jakima. Bilo je tu i smijeha, različitih mišljenja i rasprava, ali u konačnici smo sve skupa došle do istog zaključka, a to je da se moramo više boriti za sebe i svoja što bolja prava. Ključno je širenje mreže članica Ženske sekcije  kako bi što bolje i efikasnije bavile specifičnim problemima žena. Na treningu smo dobile s smjernice kako bi utjecale  na  smanjenje diskriminacije i neravnopravnosti među spolovima te kako bi se osnažile za više mogućnosti na tržištu rada

Stoga drage žene, kad vas pozivaju na edukacije i razne akcije organizirane od strane Ženske sekcije, odazovite se jer sve što se radi, radi se za to da nam bude bolje, a i zajedno smo jače.

Miranda Vujčić, članica SSKH, zamjenica predsjednice RV-a u GSKG d.o.o. Zagreb

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *