25. studeni – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

25. studeni – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenoga u povodu sjećanja na tragičnu smrt triju sestara Mirabal koje su 1960. godine bile žrtve diktatorskog režima u Dominikanskoj Republici.

Iako su od tada prošle 63 godine borba protiv nasilja nad ženama i danas je važna društvena i politička tema kako na  nacionalnoj, tako i na  globalnoj razini.

Na dnevnoj bazi svjedočimo najstrašnijim zločinima  koje doživljavaju žene. Crna statistika kaže da u Hrvatskoj godišnje u prosjeku bude ubijeno 10 do 20 žena. Ubojstva žena, najčešće su rezultat dugotrajnog i teškog nasilja u obitelji.

No, nasilje se ne događa samo u obitelji, događa se svakodnevno, na poslu, ulici, noćnom klubu, društvenim mrežama…

Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima aktivan je u borbi za ženska prava, stoga  smo 2022. godine osnovali Žensku sekciju,  koja se  bavi aktualnim temama u vezi unaprjeđenja prava žena. Također, aktivno sudjelujemo u svim aktivnostima Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, te na međunarodnoj razini, u akcijama koje provodi Europska federacija sindikata javnih službi.

Ove godine Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježili smo kratkim i jasnim porukama pod motom STOP uznemiravanju na radnom mjestu, STOP nasilju nad ženama!. Ideju je osmislila i realizirala predsjednica Ženske sekcije i županijska povjerenica SSKH za Istarsku županiju Bruna Vlašić Jakovčič , koja je posebno motivirala članice i kolegice iz sindikalnih podružnica u Istarskoj županiji.

24. studenoga  u Rimu  održana je međunarodna  konferencija  i javno okupljanje na kojoj su članice Europske federacije sindikata (EPSU) iz 28 zemalja, uz podršku talijanskih sindikata jasno poručile-NEĆEMO šutjeti!! Žene su ovdje i tu će i ostati!

Poruke na svim stranama svijeta su iste, zaustavimo nasilje!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *