Potpisan prvi kolektivni ugovor za radnike Trogir holding d.o.o.

Potpisan prvi kolektivni ugovor za radnike Trogir holding d.o.o.

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, Mario Banovac, županijski povjerenik SSKH, Angela Lažeta glavna sindikalna povjerenica u Trogir holding d.o.o. i predsjednik Nadzornog odbora Ivan Emer  te predstavnici Sindikata radnika Dalmacije-HUS Split potpisali su danas s Upravom Trogir holding d.o.o. prvi kolektivni ugovor u tom komunalnom društvu od njegova nastanka. Povećana su materijalna prava zaposlenih za otprilike 130 eura po zaposlenom, što predstavlja povećanje od približno 20% za najniže plaćena radna mjesta. 

Zahvalio bih se pregovaračkim timovima obje strane. Pregovori su trajali relativno kratko jer su obje strane išle u smjeru poboljšanja materijalnog statusa zaposlenika. U posljednjih godinu i pol dana povećali smo osnovicu plaće za 9 posto i uveli nove neoporezive naknade. Ovim kolektivnim ugovorom smo povećali plaće radnika za dodatnih 13 do 20 posto, ovisno o njihovom radnom mjestu. Dakle, oni na terenu su dobili najviše. Pregovarali smo i o većoj božićnici, uskrsnici i regresu za naredne dvije godine. Ovo je ispravan put u razvitku firme koja je u ranijem periodu poslovala s gubitcima, imala brojne dubioze, prijetio joj je stečaj, a neko vrijeme se plaće nisu isplaćivale. Danas smo došli u poziciju da uredno isplaćujemo plaće i dobavljačima po dospijeću podmirujemo račune. Prvim kolektivnim ugovorom dižemo ljestvicu još više na zadovoljstvo uprave i radnika. Ovo je tek početak. Namjera je uprave, u dogovoru sa sindikatima,  redovna komunikacija, izjavio je predsjednik Uprave Trogir holding d.o.o. Danijel Kukoč.

Ovo je još jedan korak u zaštiti radničkih prava. Bili bismo sretniji da smo to ostvarili i prije, ali ne tako davno tvrtka je bila u problemima, prijetio je stečaj, radnici nisu imali redovita primanja i nisu im se plaćali doprinosi. Napravili smo dobar posao i ovo je sada stabilna i respektabilna firma. Kolektivni ugovor je kruna rada Trogir holdinga. Već imamo kolektivne ugovore s JVP Trogir i DV Trogir, a pri kraju smo pregovora s Muzejom grada Trogira i Gradskom knjižnicom Trogir. Najveći resurs koji imamo su naši ljudi, zaključio je trogirski gradonačelnik, ujedno i predsjednik Skupštine Trogir holding, Ante Bilić.

Zadovoljni smo potpisanim kolektivnim ugovorom. To je dobar početak za buduće pregovore o poboljšanju materijalnog statusa zaposlenika što je uprava obećala. Ostvarili smo povećanje plaća koje uključuje više neoporezivih dodataka što u konačnici firmu manje opterećuje. Vodili smo računa o solventnosti firme jer ipak je ona naša. Međutim, ako uzmemo u obzir da su nam do sada plaće bile vrlo niske, opet će pojedini zaposlenici biti oko budućeg minimuma. Pozivamo ostale djelatnike da se učlane u sindikate jer smo se ovim putem izborili i za nečlanove koji ni financijski, ni na bilo koji drugi način ne sudjeluju u radu sindikata, naglasili su sindikalni povjerenik Sindikata radnika Dalmacije, Romeo Palada i naša sindikalna povjerenica Angela Lažeta.

Foto: Joško Herceg

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *