Objavljena analiza o učincima zelene tranzicije na radna mjesta i sindikalne aktivnosti u gospodarenju otpadom

Objavljena analiza o učincima zelene tranzicije na radna mjesta i sindikalne aktivnosti u gospodarenju otpadom

Studija pod nazivom „Zelena tranzicija i gospodarenje otpadom – učinci na radna mjesta i sindikalne aktivnosti“ prezentirana  20. rujna u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske, a sada objavljena i u digitalnom obliku,  prva takve vrste u Hrvatskoj, donosi uvide u stanje u sektoru gospodarenja otpadom, kao i u sadašnji i budući utjecaj zelene tranzicije na komunalni sektor. Studiju su izradili iNikolina Rajković s Instituta za političku ekologiju i Marko Lucić, u suradnji sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske i Samostalnim sindikatom radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske.

Analiza također predstavlja percepcije zaposlenih, mapira ključne čimbenike koji će utjecati na zaposlenost u sektoru tijekom tranzicije, te analizira potrebe i mogućnosti prilagodbe sindikalnih strategija, politika i djelovanja, ponajprije na području kolektivnoga pregovaranja, sindikalnog organiziranja i osposobljavanja.

Sindikalni povjerenici SSKH u poduzećima s djelatnošću  gospodarenja otpadom, od lipnja do kolovoza 2023.  sudjelovali su u provedbi anketnog upitnika o učincima zelene tranzicije na radna mjesta i sindikalne aktivnosti u gospodarenju otpadom, i time  doprinijeli uspješnoj provedbi ankete i izradi studije.

„Istraživanja o budućnosti sektora gospodarenja otpadom sa stajališta radnika i budućih radnih mjesta rijetka su i u Europi. Izuzetno značenje ovoga rada je u tome što prvi u Hrvatskoj obrađuje ove teme, povezujući rezultate verificiranih inozemnih istraživanja s objektivnom situacijom u hrvatskoj praksi i subjektivnom percepcijom radnika, detektira probleme, te donosi preporuke o potrebnim budućim aktivnostima.“

Sonja Polonijo, dipl.oec. Eko-Murvica, članica SSKH, za Recenziju studije

Studiju možete preuzeti putem poveznice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *