Zelena tranzicija u gospodarenju otpadom: što donosi radnicima i sindikatima

Zelena tranzicija u gospodarenju otpadom: što donosi radnicima i sindikatima

Komunalne usluge, a posebno gospodarenje otpadom, jedan su od najranjivijih sektora kad je riječ o klimatskim promjenama. Mjere usmjerene na zelenu tranziciju, odnosno infrastrukturne, tehnološke i druge prilagodbe s ciljem ublažavanja klimatskih promjena već sada snažno utječu na ovaj sektor.

Zelena tranzicija donosi i izazove i prilike za sektor u cijelosti, a time i za radnike i sindikate. Hoće li radnici dobiti potrebnu podršku i osposobljavanje kako bi se prilagodili novim zahtjevima svojih radnih mjesta? Hoće li tranzicija biti socijalno pravedna ili vođena jedino interesima kapitala? Sindikati u te procese žele i moraju biti aktivno uključeni. S druge strane, to znači i da moramo prilagoditi načine vlastitog djelovanja kako bismo što učinkovitije štitili interese radnika u okruženju koje se rapidno mijenja.

Kako će zelena tranzicija utjecati na radna mjesta i uvjete rada? Što sindikati mogu i trebaju činiti? Odgovore na ova i druga pitanja čut ćemo tijekom predstavljanja rezultata istraživanja zelene tranzicije u gospodarenju otpadom, a potom ćemo u internoj sindikalnoj raspravi pokušati doći do zaključaka o tome što zelena tranzicija znači za sindikalni rad i u kojem smjeru moramo djelovati kako bismo zaštitili interese radnika u tom procesu.

Rasprava se odvija u okviru projekta „Sindikati za pravedni oporavak“, koji provodi Savez samostalnih sindikata Hrvatske uz financijsku potporu Europske unije.

Prezentacija analize održat će se 20. rujna 2023. godine u prostorijama SSSH. 
Molimo sudjelovanje prijaviti do 18.9.2023.
 na email sssh@sssh.hr i marijana.jozic@sskh.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *