Preokret u borbi za veće plaće u Komunalno održavanje d.o.o. Ploče-radnicima veće plaće!

Preokret u borbi za veće plaće u Komunalno održavanje d.o.o. Ploče-radnicima veće plaće!

Nakon što je 11. srpnja zbog neuspjelih pregovora u Komunalno održavanje d.o.o.  pokrenut proces mirenja koji je nakon tri sastanka završio neuspješno, 3. kolovoza je u Gradu Ploče održan sastanak na kojem su predstavnici Grada Ploče i tvrtke Komunalno održavanje d.o.o. zajedno s predstavnicima sindikata uspjeli pronaći adekvatno rješenje kako bi se radnicima povećale plaće.

Sastanku su uz predstavnike SSSH i SSKH, Mladena Novosela, predsjednika SSSH, Baldu Kovačevića, predsjednika SSKH, Vlahu Radičevića županijskog povjerenika SSKH za Dubrovačko-neretvansku županiju i Stjepana Vlahovića, glavnog sindikalnog povjerenika i Gorana Štrbića, bivšeg sindikalnog povjerenika, sudjelovali Mišo Krsitičević, gradonačelnik Grada Ploče i njegov zamjenik Ivan Marević, Zoran Majstorović, direktor Komunalno održavanje d.o.o. Ploče i njegov zamjenik Dragan Mateljak.

Podsjećamo, inicijativa za početak kolektivnih  pregovora upućena je još početkom svibnja, no Poslodavac nije imao sluha za zahtjeve radnika, tijekom pregovora  nije  pristajao  na sindikalne zahtjeve pa je nakon neuspjelih pregovora pri GSV-u pokrenut proces mirenja u kolektivnom radnom sporu. Ovlašteni miritelj Ministarstva rada i mirovinskog sustava nakon tri održana sastanka proglasio je postupak mirenja neuspješnim što je dalje otvaralo mogućnost štrajka. Kao posljednja opcija pred organizaciju štrajka, na inicijativu SSKH, Uredu gradonačelnika Grada Ploče upućena je zamolba za održavanje žurnog sastanka. Na sastanku je gradonačelnik Mišo Krstičević procijenio da su zahtjevi radnika realni i opravdani te da nema prepreka za pristupanje potpisivanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora. Radnicima će tako već ovaj mjesec, za plaću za srpanj, biti isplaćen bruto dodatak u iznosu 120 EUR, a od 1. kolovoza i naknada za prehranu u visini neoporezivog iznosa.

U razumnom roku u suradnji poslodavca i sindikata dogovorit će se kvalitetna razrada sistematizacije radnih mjesta po kojoj se dosadašnja prava radnika neće umanjivati.

Sva ostala prava iz Kolektivnog ugovora ostaju na snazi.

„Naša borba traje od početka godine kada su odnosi s poslodavcem postajali sve zategnutiji, a kulminacija nezadovoljstva radnika na vrhuncu. Poslodavac je ignorirao naše zahtjeve za početkom pregovora, a troškovi života su rasli. Iako je bilo teško, nismo se predali, bili smo spremni i na štrajk, a uz podršku našeg sindikata SSKH i naše središnjice SSSH uspjeli smo izboriti veće plaće!

Hvala svima, a posebno članovima sindikalne podružnice SSKH Komunalno održavanje Ploče, bez njih ovo ne bi bilo moguće!“

Stjepan Vlahović, sindikalni povjerenik SSKH u Komunalno održavanje d.o.o. Ploče

Posebno zadovoljstvo izrazio je Vlaho Radičević, županijski povjerenik za Dubrovačko-neretvansku županiju uputivši  čestitke kolegi sindikalnom povjereniku Stjepanu Vlahoviću i svim članovima podružnice Komunalno održavanje Ploče na hrabrosti i ustrajnosti  kao i ostvarenom boljitku u materijalnom smislu uz posebnu zahvalu predsjedniku SSSH Mladenu Novoselu predsjedniku  SSKH Baldi Kovačeviću,  pravnoj zastupnici  SSSH Aniti Jurić Golo iz Regionalnog ureda SSSH Split i tajniku i pravnom savjetniku SSKH Slobodanu Kaporu na angažmanu i podršci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *