Sastanak EPSU-a za Srednju Europu i Zapadni Balkan

Sastanak EPSU-a za Srednju Europu i Zapadni Balkan

23. i 24. ožujka 2023.  u Budimpešti održan je sastanak EPSU-a, Međunarodne federacije radnika u javnim uslugama, za zemlje Srednje Europe i Zapadnog Balkana. Na sastanku  su uz predstavnike Hrvatske sudjelovali  i predstavnici  Bosne i Hercegovine, Srbije Crne Gore, Češke, Mađarske, Kosova, Crne Gore Sjeverne Makedonije, Slovačke  i Slovenije.

Glavni tajnik EPSU-a Jan Willem Goudriaan obavijestio je o provedenim  aktivnostima i prioritetima EPSU-a u sljedećem razdoblju, a poseban naglasak bio je na izvještaj o aktivnostima u razdoblju od početka pandemije COVID-19 do danas, s obzirom da u tom periodu nisu održavani  sastanci uživo. U uvodnom dijelu sastanka prisutni predstavnici sindikata sudjelovali  su u raspravi oko geopolitičke situacije i krize uzrokovane inflacijom te mogu li sindikati i na koji način, utjecati na ublažavanje posljedica krize za radnike.

Kolege iz sindikata iz zemalja Srednje Europe održali su edukaciju o strategiji  učlanjivanja i sindikalnog organiziranja te važnosti korištenja digitalnih alata u privlačenju novih članova.

Jan Willem Goudriaan obavijestio je o pripremama za sljedeći Kongres EPSU- , koji će se održati u Rumunjskoj 2024. godine.

Predstavnici sindikata s područja Zapadnog Balkana izrazili su svoje nezadovoljstvo dosadašnjim tretmanom u članstvu EPSU-a te su sukladno iznijetim problemima unutar zakonodavstava svojih država, zatražili dodatni angažman EPSU-a.

U Upravni Odbor EPSU-a izabrani su Ivana Brenkova  iz Sindikata zdravstvenih radnika Češke  kao član  i Trpe Deanovski iz Sindikata uprave i pravosuđa Makedonije, kao zamjena.

Predstavnici sindikata Srednje Europe i Zapadnog Balkana izrazili su solidarnost s radnicima u mađarskim vrtićima te su tom prigodom potpisali i peticiju koja će biti upućena mađarskoj Vladi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *