OBAVIJEST SVIM POVJERENICIMA SSKH I POVJERENICIMA ZAŠTITE NA RADU – Ne propustite  radionicu „Sigurno i zdravo radno okruženje“

Sigurno i zdravo radno okruženje

Sigurnost i zdravlje na radu je multidisciplinarno područje koje se bavi zaštitom na radu, zdravljem  i dobrobiti ljudi koji rade, a cilj je osiguranje zdravog radnog okruženja.

Ovogodišnji Europski tjedan za sigurnost i zdravlje na radu  obilježava se od 24 – 28. listopada i prilika je za obnovu i stjecanje novih znanja,  u  ostvarivanju zadaća za  dostojanstven, sigurniji i  zdraviji  rad.

Prilika je djelom naglasiti društvenu odgovornost i promicati cjeloživotno učenje za sigurnost i zdravlje na radu ,kao područja od posebnog društvenog interesa.

Znanstveno-stručni časopis „Sigurnost“ i ZIRS – Učilište za obrazovanje  odraslih  u suradnji sa Hrvatskom gosopodarskom komorom ,Udruženjem komunalnog gospodarstva,Europskom poduzetničkom mrežom,Metalurškim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Veleučilištima u Karlovcu i Rijeci, u ponedjeljak , 24 listopada organiziara u Zagrebu u velikoij vijećnici i HGK  radionicu „Sigurno i zdravo radno okruženje“.

Uočavajući aktualne probleme u području sigurnosti i zdravlja na radu,u djelatnosti  opskrba vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša ,ukazuje se  potreba  i interes  organizirati  radionicu  kao suvremeni oblik interaktivnog učenja i poučavanja koji je usmjeren na polaznika s ciljem razvijanja vještina i/ili jačanja osjetljivosti za određene probleme.

Ukupna stopa prijavljenih ozljeda na mjestu rada na 1000 zaposlenih za sve djelatnosti za 2021.godinu u RH iznosi 7,82, dok za  djelatnost opskrbe vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša  stopa iznosi visokih 15,79 čime se nastavljaju slični trendovi kao i ranijih godina.

Teme ovog skupa uz pokazatelje o ozljedama na radu u Republici Hrvatskoj i djelatnosti,  bit će organizacija zaštite na radu, prevencija  i praktične mjere  provedbe učinkovitog unutarnjeg nadzora, te  način provedbe nadzora nad vanjskim izvoditeljima radova pri sanaciji sustava otpadnih voda. Budući su u porastu bolesti radne populacije radionica će biti prilika za motivaciju kako učiniti zdravo radno mjesto u okviru čega će se predstaviti  nacionalni program  „Živjeti zdravo“ – Tvrtka prijatelj zdravlja“.Program radionice obuhvaća  i druge aktualne teme iz područja sigurnosti i zdravlja na radu.

Radionica je namijenjena poslodavcima,neposrednim rukovoditeljima , ovlaštenicima poslodavca, stručnjacima za  zaštitu na radu,rukovoditeljima  ljudskih resursa,povjerenicima  radnika za zaštitu na radu, predstavnicima  sindikata,te ostalim  zainteresiranima  za primjenu dobre prakse  u području prevencije sigurnosti i zdravlja na radu.

Prijave  za sudjelovanje na radionici primaju se  do četvrtka 20.listopada 2022. ili do popune slobodnih mjesta, a  za sudjelovanje se ne plaća kotizacija.

Sudionici će dobiti potvrdu, a  sudjelovanje na radionici   vrednovati će se  u skladu s člankom 38. Pravilnika o osposobljavanju i usavršavanju iz zaštite na radu te polaganju stručnog ispita (“Narodne novine”, broj 14/21).

                                                                                                              Vitomir Begović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *