Proglas sindikata Zagrebačkog holdinga udruženih u SSSH radnicima Zagrebačkog holdinga

Proglas sindikata Zagrebačkog holdinga udruženih u SSSH radnicima Zagrebačkog holdinga

Poštovane kolegice i kolege – radnice i radnici Zagrebačkog holdinga,

Proces savjetovanja Uprave sa sindikatima o kolektivnom višku radnika bliži se svome kraju i smatramo da je od presudne važnosti osvrnuti se na proteklih nekoliko mjeseci. Koordinacija SSSH sindikata Zagrebačkog holdinga od prvoga je dana sve sindikate pozivala na suradnju u zajedničkom planiranju aktivnosti i komunikacije prema Upravi i javnosti. Otpočetka smo jasno isticali da je proces savjetovanja nezakonit i netransparentan. Upozoravali smo da Holding činite upravo vi radnici, te da ne smijete snositi posljedice nekompetentnih odluka ove Uprave.

Redovito smo održavali sastanke koordinacije, na kojima je svaki povjerenik mogao iznijeti probleme svojih kolegica i kolega iz podružnice, gdje je glas svakog radnika bio važan i saslušan. To nas je dovelo do javnih pritisaka, konferencija za medije, a na kraju i prosvjeda za smjenu uprave koju su podržali i neki sindikati koji nisu članovi sindikata udruženih u SSSH. 

Priča o uhljebima bila je samo alibi uprave i gradske vlasti za otkaze, a javnim pritiscima zamijenili smo je onom koja je u srži problema – da se otkazi radnicima ne mogu i ne smiju davati ako se nije utvrdilo da višak radnika postoji, i to izradom plana poslovanja i restrukturiranja, te sistematizacije radnih mjesta. Javno smo to savjetovanje prozvali farsom i zahtijevali da se krene ispočetka. Nismo htjeli biti dijelom nelegitimnog tijela s kojim se Uprava savjetovala, a time i nezakonitog procesa utvrđivanja kolektivnog viška radnika. Toga su svjesne i stotine vas koji se posljednjih dana masovno učlanjujete u sindikate Koordinacije SSSH. Budite sigurni da će pravnici naših sindikata dati sve od sebe da zaštite svakog radnika i isprave štetu koju su počinili drugi sindikati, razgovarajući s Upravom iza zatvorenih vrata u vaše ime, krojeći vaše sudbine i gledajući isključivo vlastite interese.

Naša borba otpočetka je bila sabotirana djelovanjem takvih sindikata koji su javno govorili kako 80 posto radnika s popisa treba dobiti otkaze. Linijom manjeg otpora snuždeno su prihvatili pravila igre koje je zadala uprava Holdinga i tako podržali i omogućili čistku više od 400 radnika koji će uskoro završiti na burzi. Čisti sumrak sindikalizma i tzv. borbe za radnike u koju se kunu.

Mirjana Kaltak, Davor Bučar, Dražen Jović, Darko Kleinberger, Ivica Blažević, Mario Pavić i Ivica Anđel članovi su pregovaračkog odbora sindikata u kojima je Uprava imala istinske saveznike i partnere u krojenju popisa radnika koji su višak. Zbog njihove prisne suradnje ispaštat će svi – i radnici koji su dobili otkaze i radnici koji će ostati na svojim radnim mjestima, grcajući u količini posla koju će morati obavljati. To su ti “borci” koji se hvale borbom za svakog radnika i podrškom čelnika središnjice kojoj većina imenovanih pripada.

Dok neki od svojih stavova i stvarne borbe za svakog radnika nisu odustali ni milimetra i koristili su sve moguće alate javnog pritiska na Upravu, drugi su toj istoj Upravi koja je nemilice desetkovala Holding pružili ruku, držali ljestve i bili vjerni partneri i saveznici u nezakonitom procesu i igranju sudbinama radnika. I to je važno znati.

Procjene od 700 radnika viška u Holdingu nisu plasirane slučajno, a Uprava, kako je i sada pokazala, ima ozbiljnu namjeru takve naloge ispuniti pod bilo koju cijenu. Sindikati Holdinga udruženi u SSSH i dalje će biti konstruktivan partner onda kada to ima smisla, te će i dalje štititi interese i prava radnika – pravnim savjetovanjem, zastupanjem na sudu, ali i daljnjim sindikalnim akcijama kada to bude potrebno.

Na kraju, vama i vašim obiteljima želimo sretan Uskrs, te da nadolazeće uskrsne blagdane provedete u miru, blagostanju i uzajamnom poštovanju. 

Uz sindikalni pozdrav Zajedno smo jači,

Mladen Novosel, v.r.

predsjednik SSSH

Baldo Kovačević, v.r.

predsjednik

Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim

djelatnostima Hrvatske

Stjepan Lisičak, v.r.

predsjednik

Sindikata prometa i veza Hrvatske

Zlatica Štulić, v.r.

predsjednica

Sindikata trgovine Hrvatske

Denis Paradiš, v.r.

predsjednik

Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i

duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

Eduard Andrić, v.r.

predsjednik

Sindikata turizma i usluga Hrvatske

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *