Stručno-edukacijski seminar u Stubičkim Toplicama

Stručno-edukacijski seminar u Stubičkim Toplicama

Drugi ovogodišnji, dvodnevni stručno-edukacijski seminar za sindikalne  povjerenike, članove radničkih vijeća, povjerenika radnika za zaštitu na radu  održan je od 26. do 28. listopada 2023. godine u Stubičkim Toplicama u hotelu Matija Gubec.

Seminaru je prisustvovalo 25 sudionika iz sindikalnih podružnica iz tvrtki s područja Grada Zagreba i Karlovačke županije, a otvorio ga je predsjednik SSKH Baldo Kovačević. Kroz najvažnije izmjene i dopune Zakona o radu i proces izbora za radnička vijeća provela nas je Petra Vaci, dipl.iur., regionalna pravna zastupnica SSSH, a za dio oko radničkih vijeća i povjerenika radnika za zaštitu na radu,  bio je zadužen  stručnjak za zaštitu na radu u Vodoopskrba i odvodnja Zagreb i glavni sindikalni povjerenik SSKH, Igor Pavlović, mag. ing.sec,

S obzirom da se seminari u pravilu održavaju na temu Zakona o radu, radničkih vijeća i zaštite na radu, o čemu smo već ranije pisali, ovoga puta odlučili smo razgovarati s našom članicom, zamjenicom predsjednice Radničkog vijeća u GSKG Zagreb, Mirandom Vujčić, polaznicom seminara koja je dojmove o seminaru prenijela budućim, novim polaznicima. Svoj osvrt na seminar dao je i predavač Igor Pavlović, mag.ing.sec.

Mirandu smo pitali zašto se prijavila na seminar, u kojoj mjeri je zadovoljna predavačima i pristupom prema polaznicima te kako joj naučeno i razmijenjena iskustva pomažu u sindikalnom radu u GSKG gdje je s kolegicom i  glavnom sindikalnom povjerenicom Sandrom Crnković i kolegama iz podružnice, uspjela zajedničkim radom i djelovanjem, GSKG svrstati u jednu od najvećih podružnica SSKH u Gradu Zagrebu, ali i u Hrvatskoj.

Prvi put sam se prijavila na stručno-edukacijski seminar prije pet godina kad mi je apsolutno sve bila velika nepoznanica i nisam znala što očekivati od njega

Zahvaljujući predavačima, iskusnijim kolegama iz drugih podružnica ZGH-a i ovisnim društvima ZGH-a koji su nam bili na raspolaganju ne samo na seminaru nego i kasnije, saznala sam puno toga što se tiče raznih stvari vezanih uz Zakon o radu, zaštitu na radu kao i vezanih uz radničko vijeće koje smo tada imali u planu osnovati te nam je sve navedeno prilično olakšalo postupak. Veliki plus ovako organiziranih seminara je što kolege iz drugih podružnica imaju jako puno primjera iz prakse te objašnjenja na koji način su riješili neke svoje probleme koji uvijek mogu poslužiti kao podloga za lakši daljnji rad.

Predavači  su izuzetno strpljivi i jako dobro upoznati s materijom te ukoliko trenutno ne raspolažu s informacijama kao odgovorima na naše upite, dostavljaju nam odgovore u najkraćem mogućem vremenu pa stoga ovim putem zahvaljujem kolegici predavačici, Petri Vaci koja mi je s pravne stvari naknadno odgovorila na neka moja pitanja i nedoumice, a koje nisu bile vezane uz teme seminara,

 Uistinu, sretna sam i što sam osobno upoznala toliko dragih i kvalitetnih ljudi koji imaju slične ili iste probleme kao što postoje u našem društvu, puno je lakše rješavati neke probleme kad znaš s kim komuniciraš. I na kraju, da ne bi sve bilo uštogljeno, pazite da na poslu ne jedete griotte, jer nakon dvije pojedene praline alko test pokaže 2,8 promila,  tko bi rekao 😊 .Nastojat ću  ići na svaki seminar jer i nakon toliko vremena i usvojenog znanja, uvijek imam nova pitanja i uvijek saznam nešto novo te bih preporučila svim sindikalnim povjerenicima kao i članovima radničkih vijeća sudjelovanje na ovako organiziranim seminarima jer ukoliko i ne saznaju nešto novo, mogu biti podrška i savjetnici nekome tko je bio u situaciji kao i ja prije nekoliko godina, stoga s moje strane sve pohvale!

Miranda Vujčić, zamjenica predsjednice Radničkog vijeća GSKG d.o.o.

Polaznici seminara pokazali su poseban interes na temu stresa na radnom mjestu i kako se nositi s njime kao i sa provođenjem alkotestiranja što je tijekom seminara uz neke zakonske postavke provedeno i kao praktična primjena. Uz pokazani interes polaznike je jako zanimalo kako neki slatkiši koje svakodnevno konzumiramo (griotte, rum kuglice i sl) utječu na rezultat alkotestiranje , a rezultati su izazvali dozu čuđenja.

Obzirom da je interes polaznika bio velik bilo bi svakako preporučljivo da se takvom seminaru pridruži što veći broj kako sindikalnih povjerenika tako i povjerenika radnika za zaštitu na radu jer će na taj način prikupiti određena znanja i iskustva koja mogu vrlo lako primijeniti u svom svakodnevnom radu u svrhu zaštite radnika i njihovog dostojanstva.

Igor Pavlović, dipl.ing.sec.

Kako je sve izgledalo možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *