Ljetna škola SSSH

Ljetna škola SSSH

U Stubičkim Toplicama 5. i 6. srpnja  održana je Ljetna škola SSSH pod nazivom Snažni sindikati za Hrvatsku zadovoljnih radnika na kojoj se, uz predsjednice i predsjednike udruženih sindikata, okupilo stotinjak sindikalnih povjerenika kao i gosti iz njemačkih sindikata Ver.di i IG Metall. Ljetnoj školi, uz vodstvo SSKH prisustvovali su članovi Izvršnog odbora SSKH.

Ljetnu školu otvorio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH, koji  se osvrnuo na nedavne događaje na sindikalnoj sceni, nedostatak radnika u Hrvatskoj, uvoz radne snage iz Azije i Afrike, procvat tvrtki koje uvoze strane radnike, rušenje cijene rada, oslabljeni interes radnika za učlanjenje u sindikate i nedavnu presudu Ustavnog suda RH koji je ukinuo dio Zakona o radu koji je članovima sindikata davao mogućnost ugovaranja povoljnijih prava za svoje članove. Navedene odredbe je ocijenio diskriminatornima u odnosu na nečlanove sindikata.

Svoja iskustva o uspješnim sindikalnim strategijama, taktikama i politikama na području kolektivnog pregovaranja i sindikalnog organiziranja predstavile su njemačke kolege iz sindikata Ver.di i IG Metall.

Ver.di je njemački sindikat koji okuplja nešto manje od dva milijuna radnika u javnom i privatnom uslužnom sektori, raspoređene u pet sektora. Yanira Wolf, tajnica sindikata Ver.di za regiju Jugoistočna Donja Saska, govorila je načinima na koji Ver.di kreira koncepte za gransko kolektivno pregovaranje, organiziranju učlanjivanja i taktikama koje se koriste u industrijskim akcijama. Sindikati u Njemačkoj slijede trend pada članstva, kao i u ostatku Europske unije, tako da je Ver.di svoj fokus stavio upravo na one radnike koji su neodlučni oko učlanjenja u sindikat.

Sindikat IG Metall okuplja 2,2 milijuna njemačkih radnika u djelatnosti metalne industrije, elektronike, tekstilne industrije, drvne industrije i informacijskih i komunikacijskih tehnologija. André Gunia, iz međunarodnog odjela IG Metalla i Sebastian Gasior, tajnik za projekte u IG Metallu, upoznali su okupljene s načinom rada u svom sindikatu. Govorili su i o projektu BTUC 4 Recovery kojim su podizali svijest o regrutiranju novih članova sindikata, provodili obuku o provedbi organizacijskih aktivnosti, radili multinacionalne kampanje organiziranja i educirali o postizanju bolje moći pri kolektivnom pregovaranju.

Drugog dana Ljetne škole Darko Šeperić, izvršni tajnik SSSH za javne politike, projekte i europska pitanja održao je predavanje Snaga sindikata raste, a broj članova sindikata pada: razlozi te što i kako dalje? u kojem se dotaknuo činjenice da je danas prosječan broj nezaposlenosti najmanji u posljednjih 40 godina za što su najzaslužniji iseljavanje i rast broja zaposlenih.

Izvor: www.sssh.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *