Stručno-edukacijski seminar za sindikalne povjerenike, povjerenike radnika za ZNR, članove radničkih vijeća i ovlaštenike poslodavaca za ZNR

Stručno-edukacijski seminar za sindikalne povjerenike, povjerenike radnika za ZNR, članove radničkih vijeća i ovlaštenike poslodavaca za ZNR

U  Stubičkim Toplicama u hotelu Matija Gubec od 13. do 15. travnja održan je stručno-edukacijski seminar. Na seminaru namijenjenom sindikalnim povjerenicima, povjerenicima radnika za ZNR, članovima radničkih vijeća i ovlaštenicima poslodavaca za ZNR  prisustvovalo je 18 sudionika, a osim povjerenika SSKH, seminaru su prisustvovale  kolegice i kolege iz sindikata koji djeluju u okviru Udruge radničkih sindikata Hrvatske iz podružnica Vodoopskrba  i odvodnja Zagreb i URIHO (Sindikat invalida Hrvatske)

Na samom početku seminara, predsjednik SSKH Baldo Kovačević, obratio se sudionicima seminara kako bi im poželio dobrodošlicu i  uspješan rad. Kao poseban-gost predavač seminaru je prisustvovao Miloš Vlaisavljević iz Europske organizacije sindikata javnih službi koji je održao predavanje o sindikalnom organiziranju i učlanjivanju s posebnim naglaskom na organiziranje članstva u ovim izazovnim vremenima kada su sindikati u Hrvatskoj, ali i ostatku  Europe suočeni s odljevom članstva i vrlo malim brojem novo učlanjenih mladih radnika. Miloš nam je predstavio vježbu mapiranje radnih mjesta unutar tvrtke koja je pokazala model na koji način sindikalni povjerenici mogu  detektirati potencijalno nove članove. Naši sindikalni povjerenici Sandra Crnković  iz GSKG Zagreb i Mario Sušanj iz Vodovod i kanalizacija Ogulin  vježbu su vrlo uspješno prezentirali na vlastitim primjerima, Sandra je  u posljednjih godinu dana, uz konkurenciju drugog sindikata koji djeluje u GSKG povećala broj članova za 100 posto  a Mario je učlanio gotovo sve zaposlene u svojoj tvrtki. Miloš Vlaisavljević naglasio je da je takav  model primjenjiv i na više razine, odnosno sindikate koji  temeljem izrađene strategije učlanjivanja  i sindikalnog organiziranja mapiranjem poduzeća u kojima ne djeluju sindikati, mogu u određenom vremenskom razdoblju učlaniti određeni broj članova.

U drugom dijelu programa prvog dana seminara Slobodan Kapor,dpl.iur, tajnik i pravni savjetnik SSKH pojasnio je najnovije izmjene i dopune Zakona o radu koje su stupile na snagu 1. siječnja 2023. godine. Dodatno je objasnio  jednu od važnijih odredbi  za članove sindikata, prema kojoj sindikati putem kolektivnih pregovora, mogu, za članove sindikata ugovoriti i veća materijalna prava, koja u ukupnom iznosu po članu ne smiju iznositi više od dvostruke prosječne godišnje sindikalne članarine.

Sloboda Kapor, uveo nas je i u drugi dan seminara, edukacijom o načinu izbora, funkcioniranju i obavezama radničkog vijeća. Predavanje je nastavio Igor Pavlović, mag.ing.sec. koji je sudionicima pojasnio ulogu povjerenika radnika za zaštitu na radu i Odbora za zaštitu na radu. Poseban interes izazvala je vježba koju je proveo, u kojoj su dvije sudionice nakon konzumiranja griotta, čokoladnih pralina s alkoholnim punjenjem, za potrebe vježbe, podvrgnute alkotestiranju. Kod sudionice koja je pojela jednu griottu, alkotest je neposredno nakon konzumacije pokazao 0,91 promila, a kod sudionice koja je pojela dvije griotte,  više od 2 promila. Nakon što su i ostali sudionici konzumirali griotte bilo je zanimljivo raspraviti o različitim iznosima promila, ovisno o kilaži sudionika, ali i vremenskom razdoblju testiranja, odnosno neposredno nakon konzumacije i s odmakom od nekoliko minuta. Igor Pavlović, mag. Ing. sec. na zanimljiv i edukativan  način pokazao kako na radnom mjestu moramo voditi računa o svim aspektima rada na siguran način.

U dijelu seminara oko obračuna plaća, Ivana De Vrgna, sindikalna povjerenica SSKH u Tržnice Zagreb, na upite sudionika, odgovarala je na pitanja u vezi obračuna i isplate plaća.

Seminar je završen prezentacijom Igora Pavlovića o stresu  nakon čega  se razvila konstruktivna rasprava.

Kako je sve izgledalo, možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *