PREDSTAVNICI SSKH KOD GRADONADAČELNIKA RIJEKE

PREDSTAVNICI SSKH KOD GRADONADAČELNIKA RIJEKE

Dana 25. siječnja 2022. godine predstavnici SSKH su održali sastanak sa gradonačelnikom grada Rijeke Markom Filipovićem i pročelnicom za komunalni sustav Majom Malnar.

Uz predsjednika SSKH Balda Kovačevića i tajnika i pravnog savjetnika Slobodana Kapora sastanku su prisustvovali sindikalni predstavnik Rijeka Plus Robert Maršanić, sindikalna povjerenica KD Autotrolej Nevenka Mršić, sindikalna povjerenica Poslovni sustavi Tanja Krmpotić, sindikalni povjerenik KP Energo Igor Sušić, sindikalni povjerenik KD Čistoća Redžep Nadarević.

Sastanak se održao nakon inicijative SSKH od 17.listopada 2021. godine, a tema sastanka je bila kolektivno pregovaranje i potpisivanje kolektivnog ugovora u komunalnim i trgovačkim društvima Grada Rijeke. Od strane Sindikata iskazana je želja da se izvidi mogućnost potpisivanja temeljnog  kolektivnog ugovora za sva Društva. Temeljni kolektivni ugovor bi se odnosio na materijalna prava radnika (božićnica, regres, i dr.) u svim riječkim komunalnim društvima koji bi trebali biti isti, kao i najniža plaća,  kao i plaće istih ili sličnih radnih mjesta u svim društvima. Nakon razgovora svih prisutnih o problematici oko kolektivnih ugovora u društvima koji su u vlasništvu grada gradonačelnik je zaključio kako su pojedina društva već iste potpisali ili su u fazi potpisivanja.

Sindikalni povjerenici su upoznali sa problemima koji se događaju u Društvima te se razgovaralo i na tu temu. Naglasak je bio na održavanju autobusa, kao i popratne poslove koji su do reorganizacije bili u KD Autotrolej-u , Čistoći i drugim društvima.

Što se tiče održavanja vozila u KD Autotrolej i KD Čistoća glavna sindikalna povjerenica iz Autotroleja predložila je  da se pod hitno isto vrati pod okrilje Autotroleja, jer nitko ne može bolje održavati svoja vozila kao što to mogu sama društva, svako za sebe.  U Autotroleju postoji manjak prostora za oba društva, a Čistoća posjeduje dobro opremljene radionice za popravak kamiona. Isto tako neprihvatljivo je da popravak kamiona za otpad i autobusa koji voze ljude budu u istoj nadležnosti. Na tu temu je odgovoreno kako se razgovarati sa direktorima oba društva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *