Održana je 9. Izvanredna Skupština Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske

9. Izvanredna Skupština Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske održana je u petak, 23. travnja 2021. godine s početkom u 10,00 sati u hotelu ‘Matija Gubec’, Stubičke Toplice, V. Šipeka 31. S obzirom na epidemiološku situaciju, bilo je omogućeno i online glasovanje. Baldo Kovačević izabran je za novog predsjednika, novi članovi Glavnog odbora su Sandra Crnković, Domagoj Fadiga, Boris Ljubić, Vlaho Radičević i Dražen Falica, a novi članovi Izvršnog odbora su Vlaho Radičević i Dražen Falica.

Predložen je i usvojen sljedeći dnevni red:

1.       Otvaranje IX. izvanredne Skupštine SSKH;
2.       Izbor radnog predsjedništva;
3.       Usvajanje dnevnog reda;
4.       Usvajanje Poslovnika o radu IX. izvanredne Skupštine SSKH;
5.       Izbori radnih tijela IX. izvanredne Skupštine SSKH
a)       Verifikacijske komisije – 3 člana
b)       Kandidacijske komisije – 3 člana
c)       Izborne komisije – 3 člana
d)       Zapisničara – 1 član
e)       Ovjerovitelja zapisnika – 2 člana
6.       Uvodna riječ v.d. predsjednika SSKH;
7.       Pozdravne riječi gostiju;
8.       Imenovanje članova Glavnog odbora SSKH;
9.       Izvješće Verifikacijske komisije SSKH;
10.   Predstavljanje kandidata za predsjednika SSKH;
11.   Davanje razrješnice v.d. predsjedniku SSKH;
12.   Izbor Predsjednika SSKH (pristupanje tajnom glasovanju, prebrojavanje glasova i objava rezultata);
13.   Imenovanje potpredsjednika SSKH;
14.   Zaključna riječ i zatvaranje IX. izvanredne Skupštine SSKH.

Na 9. izvanrednoj skupštini Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), Baldo Kovačević izabran je za novog predsjednika. Od 38 zastupnika koji su pristupili glasovanju, 23 ih je glasalo za Kovačevića, dok je preostalih 15 glasova pripalo jedinom protukandidatu, Zdravku Stoilkoviću, glavnom sindikalnom povjereniku u Čistoći Zagreb. S obzirom na epidemiološku situaciju, bilo je omogućeno i online glasovanje.

9. izvanredna skupština SSKH i izbor novog predsjednika održani su zbog preranog odlaska, odnosno smrti bivšeg predsjednika Marka Maslića koji je funkciju predsjednika obnašao od 2004. godine. Njegovu je dužnost više od 6 mjeseci vršio Robert Maršanić, trenutni podpredsjednik SSKH.

Obraćajući se zastupnicima nakon izbora na novu funkciju, Kovačević je zahvalio svim zastupnicima na glasovanju te naglasio važnost zajedništva u daljnjem nastavku sindikalnih aktivnosti kojima namjerava sindikat podići još jednu stepenicu više. Nastavak i poboljšanje aktivnosti na području kolektivnog pregovaranja, osiguranja i kontrole provedbe svih ugovorenih prava članova SSKH te pravno zastupanje članova kod poslodavca bit će u fokusu djelovanja novog predsjednika Kovačevića.

Osvrćući se na intenzivno razdoblje posljednjih šest mjeseci i aktivnosti SSKH u tom razdoblju, Robert Maršanić istaknuo je kako SSKH, zahvaljujući svim sindikalnim povjerenicima i članovima, i dalje dobro posluje, konsolidiran je, organizacijski dobro ustrojen i financijski stabilan. Ostvaren je značajan napredak u komunikaciji sa svih 218 sindikalnih podružnica i velikim brojem članova koji pripadaju ovom sindikatu. Pokrenuta je i nova funkcionalnija web stranica, a u najskorije vrijeme očekuje se i novo kadrovsko pojačanje na mjestu tajnika i pravnog savjetnika.

Zastupnicima skupštine obratio se i predsjednik SSSH Mladen Novosel, podsjetivši na tešku prošlu godinu koju su obilježile epidemija i potres te aktivnost SSSH u tim uvjetima – od prikupljanja 250.000 kuna i 50.000 eura za pomoć stradalima u potresu, do zahtjeva Vladi RH za poboljšanje kvalitete radnih mjesta. Zapošljavanja na određeno vrijeme, čest, loše uređen i slabo plaćen prekovremeni rad, nepostojanje nadzora primjene kolektivnih ugovora neki su od problema na čijem ćemo rješavanju inzistirati u dijalogu s Vladom RH u procesu pregovora o novom Zakonu u radu. Za što bolje rezultate i učinkovitije djelovanje, potrebno je daljnje jačanje kapaciteta sindikata udruženih u SSKH,  ali i rad na još većoj aktivnosti i zajedništvu među članovima, istaknuo je, između ostalog, Novosel.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *