Povijesni uspjeh na hrvatskoj sindikalnoj sceni-Ujedinjenje SSKH i Sindikata prometa i veza Hrvatske u Sindikat komunalnih, prometnih i srodnih djelatnosti Hrvatske (SKPH)

Povijesni uspjeh na hrvatskoj sindikalnoj sceni-Ujedinjenje SSKH i Sindikata prometa i veza Hrvatske u Sindikat komunalnih, prometnih i srodnih djelatnosti Hrvatske (SKPH)

Povijesni uspjeh na hrvatskoj sindikalnoj sceni-Ujedinjenje SSKH i Sindikata prometa i veza Hrvatske u Sindikat komunalnih, prometnih i srodnih djelatnosti Hrvatske (SKPH)

Nakon iscrpnog rada članova radne skupine, sačinjene od stručnih osoba iz oba sindikata i SSSH, koji su od početka godine izrađivali kompletnu strategiju i usklađivali dokumente sa zakonskim propisima,  obzirom da na hrvatskoj sindikalnoj sceni od njenog osamostaljenja nije zabilježen slučaj udruživanja dva sindikata. Na izvanrednim skupštinama održanima 13. lipnja u Stubičkim Toplicama, usvojene su odluke o ujedinjenju te je nastao Sindikat komunalnih, prometnih i srodnih djelatnosti Hrvatske (SKPH).

Iako je proces ujedinjenja trajao nešto više od šest mjeseci,   ideja o spajanju ova dva srodna sindikata započela je puno ranije. Predsjednik SSKH Balo Kovačević, koji je svoj sindikalni put započeo kao sindikalni povjerenik u dubrovačkom Libertasu, prijevozničkoj tvrtki, obnašao je i dužnost  županijskog povjerenika za Dubrovačko-neretvansku županiju, te je kao dugogodišnji iskusni sindikalist, 2021. godine preuzeo vodstvo Sindikata,  već je tada u svom Programu rada naglašavao  važnost razgovora oko integracija sa drugim sindikatima, posebno onima unutar SSSH. Vodio se činjenicom da  sindikati koji djeluju u tvrtkama u komunalnom i prometnom sektoru, a koje su uglavnom u vlasništvu jedinica lokalne samouprave mogu zajedničkim djelovanjem dodatno dobiti na snazi. Ujedinjenje bi zajamčilo jaču pregovaračku poziciju prema poslodavcima-gradovima i općinama. Dodatno, ujedinjenjem bi se izbjegla međusobna konkurencija i spriječili prelasci članova i podružnica iz jednog sindikata u drugi u djelatnosti u kojoj djeluju oba sindikata, te tako spriječilo slabljenje pozicije i ugleda sindikata. Također, sektorski sindikati imaju jaču moć od tzv. kućnih sindikata.

Ovo je prvo realizirano ujedinjenje sektorskih sindikata u novijoj povijesti Hrvatske, čime se „okrenuo kotač“ hrvatskog sindikalizma u kojem uglavnom prevladava razdvajanje i gašenje sindikata. Sindikat komunalnih, prometnih i srodnih djelatnosti (SKPH) postao je s više od 12000 članova,  jedan od najbrojnijih sindikata na hrvatskoj sindikalnoj sceni i najsnažniji sindikat koji djeluje u okviru SSSH

Naglasio bih kako ovakvog udruživanja od ’90-tih godina na sindikalnoj sceni u Hrvatskoj još nije bilo i tko zna hoće li biti. Do sada smo svjedočili samo razdruživanjima. Evo da u nečemu zajedno budemo prvi i najjači. Ovim udruživanjem nismo na snazi dobili samo mi već i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) kao najjača sindikalna središnjica u Hrvatskoj, Ovime smo dodatno naglasili i naš zajednički slogan Zajedno smo jači!- rekao je Baldo Kovačević, predsjednik Sindikata komunalnih, prometnih i srodnih djelatnosti (SKPH).

U ovaj proces ušli smo s iskrenim namjerama za što bolje zastupanje interesa naših članova i vjerujem da ćemo ovako udruženi to i postići. Mi smo servis za naše članove i ovim ujedinjenjem  moći ćemo im pružiti bolju zaštitu njihovih radničkih prava i izboriti se za bolje plaće i druga materijalna prava, kao općenito i bolje uvjete vrada, rekao je prvi potpredsjednik SKPH Stjepan Lisičak.

Sektorski sindikati snažniji su od „kućnih“ sindikata što je i povijest potvrdila. Do sada je bilo pokušaja ujedinjavanja sektorskih sindikata, no oni su bili neuspješni. Ovim činom su Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) i Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPiVH) okrenuli su kotač hrvatskog sindikalizma u drugom smjeru što je velik izazov. Vjerujem kako ćemo ovim ujedinjenjem dokazati da smo zajedno još jači, rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel.

Na svečanoj sjednici predstavljene su i smjernice rada Sindikata komunalnih, prometnih i srodnih djelatnosti Hrvatske kojima se definiraju ciljevi i područja rada te strategija djelovanja.

U smjernicama se naglašava važnost  konstantnog  unapređenja prava radnika putem kolektivnih ugovora, edukacije sindikalnih povjerenika, jačanja interesnih skupina unutar SKPH, Sekcije žena i Sekcije mladih, sa širenjem mreže aktivista kao i važnost daljnje suradnje sa sindikatima unutar RH i na međunarodnoj razini.

Svečanoj sjednici je uz goste iz SSSH, predsjednika Mladena Novosela i suradnike,  prisustvovala i koordinatorica za organiziranje i učlanjivanje Europske federacije sindikata javnih  službi (EPSU) Petra Ivšić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *