Predsjednik SSKH Baldo Kovačević: Spriječili smo smanjenje plaća u Libertasu za 10 posto

predsjednik SSKH Baldo Kovačević

Predsjednik SSKH Baldo Kovačević: Spriječili smo smanjenje plaća u Libertasu za 10 posto

Dubrovnik, 19. srpnja 2021. – Koronakriza odrazila se negativno na niz sektora, a sektor komunalnih djelatnosti, pogotovo gradskog prijevoza, jedan je od najizloženijih pandemiji. Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) Baldo Kovačević u intervju za Dubrovački List otkrio je kako je na početku pandemije u JGP Libertas bilo zaposleno 370 djelatnika, no loša prošlogodišnja turistička sezona učinila je svoje – početkom ove godine, taj je broj pao na 290. No i s tim brojem, oko 50 posto vozača nije bilo angažirano. Ipak, kroz kvalitetan socijalni dijalog, SSKH dobio je obećanje gradonačelnika Mate Frankovića da se u otpuštanja radnika neće ići te da su radna mjesta svih radnika (i oni koji nisu svakodnevno angažirani) – sigurna.

Iako u kolektivnom ugovoru stoji kako se zbog nepovoljne financijske situacije plaća može umanjiti za 10 posto, što i jest bio slučaj prošle godine, ove se godine to neće dogoditi, rekao je Kovačević te naglasio kako su na prošlogodišnje umanjenje plaće pristali jedino zbog očuvanja radnih mjesta.

Na sastanku s dubrovačkim gradonačelnikom krajem lipnja, Kovačević je iznio inicijativu za izradom općeg kolektivnog ugovora za sva komunalna društva u vlasništvu jedinica lokalne samouprave (granski ili gradski kolektivni ugovori) kojim bi ugovorila osnovna radnička prava, a ostatak bi se ugovarao kućnim kolektivnim ugovorima. Inicijativu je tada podržao gradonačelnik Franković te izrazio spremnost za nastavak razgovora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *